#GrijădePlămâni: 12.000 români diagnosticați anual cu cancer pulmonar dintre care 8000 abia în stadii avansate ale bolii

0
1108

Statisticile relevă o realitate cumplită:  1 din 15 români riscă să fe diagnosticat cu cancer pulmonar până la vârsta de 75 ani, 4 din 10 pacienţi diagnosticaţi provin din segmentul de populaţie activă cu vârste cuprinse între 45 de ani şi 65 de ani iar 3 din 4 pacienţii cu cancer pulmonar sunt depistaţi prea târziu, abia în stadii avansate ale bolii.

Doar anul trecut, două din trei decese au survenit la persoane cu vârsta cuprinsă între 55 de ani şi 74 de ani.

În context, campania #GrijădePlămâni – pentru conştientizarea simptomelor cancerului pulmonar şi a factorilor de risc asociaţi celui mai frecvent tip de cancer din România şi cu cea mai ridicată mortalitat – a fost lansată joi la Timișoara.

Acțiunea este iniţiată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara, Centrul de Oncologie Oncohelp şi MSD România.

„Diagnosticarea precoce este esenţială, iar aceasta este influenţată de creşterea nivelului de cunoştinţe privind simptomele acestei boli tăcute şi extrem de grave. S-a dovedit că nivelul de cunoaştere a simptomelor cancerului pulmonar este scăzut în România. Trebuie să ne conjugăm eforturile pentru a creşte gradul de conştientizare a populaţiei privind simptomele şi importanţa prezentării cât mai urgente la medicul de familie, urmând ca în pasul următor, sistemul de sănătate să îşi facă datoria pentru accelerarea diagnosticului şi alocarea resurselor eficiente pentru tratament”, subliniază Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), citat de Agerpres.

12.000 români diagnosticați cu cancer pulmonar anual: cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancer, majoritatea diagnosticate în stadii avansate

Riscul creşte cu vârsta, fiind mai mare mai ales după 55 ani, dar cancerul nu îi menajează nici pe adulţii mai tineri iar îmbolnăvirile  sunt de circa trei ori mai numeroase la bărbaţi: cancerul pulmonar se situează pe primul loc – atât ca număr de cazuri cât şi al deceselor – în rândul bărbaţilor şi devine o cauză frecventă de mortalitate în rândul femeilor, situându-se pe locul patru, după cancerul de sân, cancerul colorectal şi cancerul de col uterin.

„Complexitatea cazurilor de cancer pulmonar pe care noi le diagnosticăm este destul de mare, având în vedere că pacienţii nu recunosc simptomele şi de adresează târziu medicului. Trebuie să avem în vedere să reducem la minimum posibil durata traseului pacientului de la primele simptome până la diagnosticul de certitudine. În spitalul Victor Babeş am reuşit să avem o echipă completă şi complexă de diagnostic. Din aceasta fac parte medicul pneumolog, un specialist în genetică medicală, un anatomopatolog şi un medic specializat în biochimie pentru diagnosticul molecular. Astfel, putem integra informaţia şi putem oferi evaluarea pe care trebuie să o aibă un pacient oncologic”, menționează pneumologul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara.

Descoperit într-un stadiu incipient, cancerul pulmonar poate fi tratat mai eficace, cu multiple opţiuni de tratament iar şansele de supravieţuire sunt mai mari

„În ultimii ani, s-au înregistrat progrese remarcabile în tratamentul cancerului pulmonar, datorită unor medicamente şi tehnici noi, precum chirurgia toracică asistată robotic, radioterapia ghidată imagistic, tratamentele sistemice imunoterapice şi ţintite, iar rezultatele clinice la pacienţii eligibili sunt spectaculoase comparativ cu ceea ce noi, clinicieni, obţineam tratând doar cu chimioterapie”, a precizat oncologul Şerban Negru, preşedintele Asociaţiei OncoHelp Timişoara.

Articolul precedentPremieră medicală, Spitalul „Prof.Dr.Eduard Apetrei” Buhuși: Nefrectomie radicală prin abord laparoscopic în cazul unei paciente cu tumoră renală stânga
Articolul următorMureș: A scăzut drastic numărul donatorilor. Apel către persoanele sănătoase