Grevă japoneză în farmcii comunitare din țară. Colegiul Farmaciștilor din România: Risc major de blocare a aprovizionării cu medicamente

0
165

Farmacii comunitare independente, din toată țara,  au demarat, miercuri, o grevă japoneză, în semn de protest față de întârzierile, la nivel național, în decontarea de către Casele de asigurări de sănătate a facturilor pentru contravaloarea medicamentelor eliberate pacienților.

Potrivit Colegiului Farmaciștilor din România, în urma sesizărilor făcute de către farmaciști, care reclamau întârzieri în decontare de 60-90 de zile, plățile de la sfârșitul lunii septembrie au acoperit doar o parte din sumele datorate pentru medicamentele eliberate în luna mai a acestui an.

Colegiul Farmaciștilor din România a subliniat că farmaciile sunt obligate să garanteze achizițiile de medicamente până la decontarea acestora în sistemul de asigurări.

“Depășirea termenelor obligațiilor de plată ale Caselor de Asigurări de Sănătate către farmacii determină întârzieri la plata datoriilor farmaciilor către distribuitori; pentru farmacii, aceste întârzieri au drept urmare atât aplicarea de penalități, cât și întreruperea livrărilor de medicamente. Practic, sunt consecințe asupra întregului lanț de distribuție a medicamentelor, sumele respective fiind și obligații de plată ale distribuitorilor către producători”, a transmis Colegiul Farmaciștilor din România.

Potrivit surei citate, întârzierile majore la plată se referă la medicamente eliberate de farmaciile comunitare, inclusiv în cadrul programelor naționale de sănătate pentru afecțiuni severe (pentru bolnavii oncologici, cu diabet zaharat, cu transplant etc), medicamente care au un cost ridicat, în general, și cu puține opțiuni similare terapeutic.

“Subliniem faptul că asistăm la crearea premisei de manifestare a riscului major de blocare a aprovizionării unităților farmaceutice cu medicamente, ceea ce se suprapune și agravează situația deja existentă a discontinuităților în aprovizionarea pieței farmaceutice din România cu unele medicamente”, arată Colegiul Farmaciștilor din România.

Sursa citată a transmis că este necesară implementarea de măsuri imediate de remediere a “situației fără precedent, în care se află asistența cu medicamente a populației, și demararea unei politici coerente a medicamentului, care înseamnă adoptarea de măsuri concrete de susținere a asistenței farmaceutice, respectiv o dimensionare adecvată a fondurilor alocate medicamentelor, în funcție de nevoile reale ale populației”.

“Dacă forurile decizionale la cel mai înalt nivel nu vor întreprinde, în timp util, demersurile care se impun, se va îngrădi accesul pacientului român la tratamentul prescris, încălcându-se dreptul său consfințit prin lege, la îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate”, a mai transmis sura citată.

Articolul precedentCNAS: Serviciile medicale de prevenție gratuite pentru persoanele de peste 40 de ani care sunt asimptomatice
Articolul următorCrucea Roșie vine în sprijinul persoanelor care au rude în Israel, Palestina sau Siria