Germania: primul transplant de membre superioare din lume

0
288

Primul transplant din lume a doua brate complete a fost efectuat cu succes la sfarsitul saptamanii trecute, intr-un spital din Munchen.

Evenimentul a fost anuntat chiar de clinica bavareza unde s-a facut transplantul. Pacientul, un fermier de 54 de ani care de sase ani si-a pierdut ambele membre superioare, in urma unui accident cu un utilaj agricol, a stat in sala de operatie a spitalului „Klinikum rechts der Isar” timp de peste 15 ore, intre zilele de vineri si sambata ale saptamanii trecute. Potrivit medicilor, starea sa de sanatate este in prezent buna.
La transplantul complicat, pregatit de ani de zile, a participat o echipa formata din circa 30 de specialisti, sub conducerea chirurgului plastic Edgar Biemer si a fostului sau elev, Christoph Hoehnke, precizeaza ziarul italian Il Messaggero. ”Totul a decurs de o maniera optima. ”Am initiat o noua era in Germania”, a afirmat dr. Hoehnke pentru cotidianul german Sueddeutsche Zeitung. Membrele transplantate pacientului au fost cele ale unui donator anonim decedat, ai carui parinti si-au dat consimtamantul explicit fata de operatie. Probabil a fost vorba de un tanar de 19 ani din Augusta /Bavaria/ aflat in moarte cerebrala declarata de medici.

La operatie au luat parte cinci echipe diferite de specialisti. intr-o sala operatorie doua dintre ele s-au ocupat de separarea bratelor donatorului, in alta sala alte doua echipe le-au transplantat la beneficiar, in timp ce a cincea echipa a indepartat unele vene de pe gambele pacientului pentru ameliorarea circulatiei sanguine a bratelor. ”Problema cea mai mare sunt posibilele reactii de respingere, care la membre sunt mai mari decat la oricare alt transplant de organe. Pacientul nostru nu va putea sa cante niciodata la pian, dar cu siguranta va trai mult mai bine decat cu protezele precedente. in timp ce transplanturile de inima, rinichi si plamani sunt astazi aproape operatii de rutina, transplantul unor extremitati ca mainile si bratele este mai complicat, deoarece sistemul imunitar al pielii reactioneaza de o maniera agresiva iar pacientul trebuie sa ia, in acest caz toata viata, medicamente puternice pentru a-l reprima”, a declarat dr. Biemer pentru cotidianul german Tageszeitung.

Posibile riscuri de respingere sunt reprezentate, pe langa eventualele infectii, si de patologiile tumorale. Barbatul care s-a supus transplantului dorea doua brate adevarate dupa ce a vazut si auzit la televizor, in urma cu cativa ani, povestea unui politist austriac, Theo Kelz, care a suferit transplant de maini de la un decedat, dupa ce le-a pierdut pe ale sale deschizand un pachet-bomba. in cursul transmisiei, a fost prezent in calitate de expert si Hoehnke, caruia i s-a adresat fermierul de 54 de ani cerandu-i doua brate noi vii. ”Nu sunt multe persoanele capabile din punct de vedere psihologic sa suporte faptul de a trai cu bratele unui mort. Dar am avut impresia ca pacientul nostru va reusi acest lucru”, a declarat Hoehnke. Acum trebuie sa treaca doi ani inainte ca fermierul sa poata misca pentru prima data degetele noilor sale maini. Pana cand vor creste din nou celulele in interiorul celor cinci nervi principali pe care medicii i-au legat intre umarul beneficiarului si bratele donatorului. „Klinikum rechts der Isar” va prezenta zilele urmatoare toate detaliile acestei operatii de transplant.

”Un rezultat major chiar daca acest tip de transplant, la fel ca si cel de maini, nu a avut pana astazi rezultate deplin optime la toti pacientii. Exista un risc inalt de respingere iar timpul de recuperare este foarte lung. Mai degraba, cred ca viitorul apartine bioingineriei, cu alte cuvinte recrearea de tesuturi plecand de la celulele pacientului pana la crearea de organe complete”, a comentat Michele Rampoldi de la sectia de Chirurgie a mainii si reimplant de membre din cadrul Centrului traumatologic ortopedic /CTO/ din Roma. in opinia specialistului, este vorba de o cale ce va duce la ”solutii mult mai putin traumatice pentru pacient, chiar daca bioingineria va necesita inca timp si studii”.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentCongresul Federatiei Internationale a Studentilor Farmacisti, la Cluj
Articolul următorInfectiile urinare la copii – Partea I