Frecventa crizelor cardiace matinale, explicata de cercetatori

0
230

Ciclul zilnic de activitate si reproducere a celulelor din vasele sanguine ar explica frecventa mai mare a atacurilor cardiace si cerebrale dimineata, potrivit unui studiu publicat recent, relateaza AFP.

Aceste celule numite endoteliale servesc drept interfata intre sange si artere, controland supletea lor si contribuind la impiedicarea formarii de cheaguri care pot provoca o criza cardiaca sau un atac cerebral, a explicat Dr. Ibhar Al Mheid, cercetator de la Universitatea Emory din Atlanta (Georgia, sud). El este principalul autor al acestui studiu prezentat la conferinta anuala a American Heart Association, organizata la New Orleans.

„Producerea de celule stem provenind din maduva osoasa este unul dintre procesele importante prin care captuseala interioara a vaselor noastre sanguine este mentinuta in bune conditii”, a precizat Dr. Ibhar Al Mheid. „Aceste celule contribuie la inlocuirea celulelor endoteliale afectate de o rana si fabrica, de asemenea, noi vase in locuri private de flux sanguin suficient”.

Obiectivul studiului a fost examinarea caracteristicilor ciclului zilnic al functiilor endoteliale, capacitatii vaselor sanguine de a se destine si abundentei celulelor stem produse pentru reconstituirea celulelor endoteliale. Pentru aceasta, cardiologul si echipa sa au examinat zece subiecti de varsta medie la fiecare patru ore timp de 24 de ore. Ei au prelevat sange in timp ce participantii dormeau la ora patru dimineata si le-au luat tensiunea arteriala.

Cercetatorii au putut sa masoare destinderea vaselor sanguine, abundenta celulelor stem endoteliale si capacitatea lor de a creste. Capacitatea vaselor de a se destinde a atins nivelul maxim la miezul noptii, cu circa 40% mai mult decat la mijlocul zilei, in timp ce productia de celule stem endoteliale a atins un maxim la ora 20.00.

„Ţesutul care ne captuseste arterele pare sa functioneze mai bine noaptea, iar functia endoteliala inregistreaza valori scazute dimineata devreme”, a precizat Dr Al Mheid.
Potrivit lui, ritmul circadian din creier care este influentat de lumina si care regleaza astfel somnul si trezirea, determina variatiile in supletea vaselor, precum si functiile endoteliale.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentDemisie, in plin scandal al diplomelor false
Articolul următorSculptraTM, un tratament pentru corectarea ridurilor fara bisturiu