FNPMF, despre finanțarea pentru cabinete din PNRR: Lipsa de interes nu este a medicilor de familie, ci chiar a Ministerului Sănătății

0
404

„Lipsa de interes pentru PNRR nu este a medicilor de familie, ci chiar a Ministerului Sănătății”, a transmis, marți, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

Reacția FNPMF vine după ce, luni, într-o conferință de presă, „ministrul Sănătăţii, domnul prof. univ. dr. Alexandru Rafila, şi-a exprimat dezamăgirea față de lipsa de interes a medicilor de familie pentru finanțarea pentru cabinete la care au acces prin PNRR”.

FNPMF precizează că l-a informat pe ministrul Sănătății prin mai multe adrese scrise transmise în lunile mai, iulie şi septembrie despre problemele pe care le întâmpină medicii de familie în privința PNRR.

În cea mai recentă adresă, din 4 septembrie 2022, FNPMF a transmis Ministerului Sănătății că sute de cabinete de medicina familiei au sesizat că nu au reușit să obțină devizele pentru componenta renovare sau acordul primăriei care deține spațiul, respectiv prelungirea contractelor de concesiune cu primăria până în anul 2026.

Aceste probleme au fost semnalate Ministerului Sănătății încă din luna iunie 2022. „FNPMF a avertizat că lansarea apelului în perioada iulie-august va duce la blocaje de acest fel”, arată sursa citată.

„Nu în ultimul rând, considerăm că numărul mic de proiecte transmise până la această dată (1.030 de proiecte în cadrul I.1.1.b/Apel necompetitiv și 667 de proiecte în cadrul I.1.1.a/Listă preselectată) nu reflectă lipsa de interes a medicilor de familie pentru finanțarea prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ci lipsa de capacitate a Ministerului Sănătății și Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene în gestionarea acestei investiții”, a precizat FNPMF.

FNPMF subliniază că o investiție cu un buget de 180 de milioane de euro și peste 3.000 de beneficiari trebuie să fie gestionată de o direcție de specialitate a Ministerului Sănătății, cu un număr adecvat de funcționari publici care să își asume răspunderea pentru proiect.

„Am fost surprinși să găsim ca persoană de contact pentru toate cele 2.250 de cabinete din lista preselectată un consilier personal, nu un funcționar public, consilier care s-a aflat în concediu de odihnă în perioada în care cabinetele ar fi trebuit să transmită proiectele și să primească răspunsuri la întrebări din partea sa”, afirmă FNPMF.

FNPMF a mai precizat că Ministerul Sănătății  nu a răspuns până acum la adresa transmisă în 4 septembrie.

„De altfel Ministerul Sănătății nu a răspuns la aproape nici o adresă a FNPMF, dintre cele peste 30 transmise de la începutul anului 2022”, mai arată Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

Articolul precedentPfizer şi BioNTech solicită autorizarea boosterelor pentru copii împotriva variantei Omicron
Articolul următorConsiliul Concurenţei a declanşat o anchetă sectorială pe piaţa de retail farmaceutic din România