Federaţia Solidaritatea Sanitară nu exclud greva: „În cazul angajaților din Sănătate se poate discuta doar despre creșterea veniturilor salariale”

0
301

În contextul discuţiilor despre reducerile bugetare solicitate de premier, Federaţia Solidaritatea Sanitară a transmis că în cazul angajaţilor din Sănătate se poate discuta doar despre creşterea veniturilor salariale, nefiind acceptată, sub nicio formă, o scădere a veniturilor întrucât puterea de cumpărare a multor angajaţi din domeniu este sub nivelul din 2018:

„În cazul angajaţilor din Sănătate se poate discuta doar despre creşterea veniturilor salariale. Având în vedere faptul că pe agenda Guvernului de astăzi, 12.04.2023, se află o discuţie privind posibilitatea de reducere a bugetelor unora dintre sectoare, Federaţia Solidaritatea Sanitară solicită guvernanţilor să nu includă Sănătatea în lista celor care vor suferi reduceri bugetare”, au transmis, miercuri, sindicaliştii, într-un comunicat de presă.

O eventuală reducere a veniturilor poate duce grevă generală, avertizează sindicaliștii

„Cunoaştem prevederile PNRR privind elaborarea unei noi legi a salarizării şi condiţiile (aberante) pe care aceasta ar trebui să le îndeplinească (…) Ministerul Sănătăţii are deja finalizat un nou proiect de lege a salarizării pentru angajaţii din Sănătate, care rezolvă problema în limitele stabilite în PNRR”, au mai ărecizat reprezentanții sindicali menționând faptul că proiectul de lege conţine şi soluţii de tipul celor care s-au regăsit în Regulamentul MIPE, respectiv mutarea unei părţi a sporurilor pentru condiţiile de muncă în salariile de bază.

„Federaţia Solidaritatea Sanitară consideră că nu se poate discuta despre o modificare a legii salarizării care ar avea ca efect reducerea veniturile salariale ale profesioniştilor din sănătate. Aşteptările fireşti şi legitime ale angajaţilor din Sănătate sunt de a beneficia de o creştere a veniturilor salariale care să acopere cel puţin nivelul inflaţiei” se mai menționează în comunicat.

”Este relevant faptul că nivelul cumulat al inflaţiei din anul 2018 până în prezent este de cel puţin 30%, aceasta determinând o scăderea semnificativă a veniturilor salariale reale” – susține Federaţia Solidaritatea Sanitară, menționân că, în cazul asistenţilor medicali, ”inflaţia a depăşit deja cu mult nivelul creşterilor salariale iniţiale, determinând o scădere a puterii de cumpărare (a salariilor reale) sub nivelul anului 2018”.

Sindicaliștii transmit Guvernului că orice atingere a veniturilor cadrelor medicale ar putea declanșa o grevă

„Atenţionăm Guvernul României că reducerea veniturilor angajaţilor din sănătate ar însemna anularea strategiei de stopare a migraţiei prin intermediul unor venituri salariale comparabile cu cele existente în alte state. Dat fiind efectul vizibil al inflaţiei, absenţa creşterii veniturilor salariale a profesioniştilor din sănătate, ce trebuie făcută prin noua lege a salarizării, înseamnă efectiv a-i determina să aleagă calea migraţiei”, se precizează în comunicatul de presă.

Potrivit cadrelor sanitare amintite, ”orice intervenţie a guvernanţilor ce nu respectă condiţiile amintite privind salarizarea angajaţilor din sănătate va determina activarea tuturor acţiunilor de protest ce pot fi desfăşurate în cadrul unui conflict colectiv, acestea incluzând şi posibilitatea unei greve generale”.

Articolul precedentOpt molecule inovative, incluse în lista de medicamente gratuite și compensate
Articolul următorMinisterul Sănătății: Proiectul de hotărâre privind aprobarea Strategiei națională de sănătate 2023-2030 și planului de acțiuni, în transparență decizională