EXCLUSIV Medic dermatolog, despre cum ne protejăm în perioada rece și cele mai întâlnite afecțiuni

0
851

Dacă pielea are de suferit direct ca urmare a temperaturilor scăzute, o fragilitate crescută a unghiilor și o cădere mai intensă a firelor de păr se produce din cauza lipsei de vitamine, în special a vitaminei D. Despre care sunt cele mai întâlnite afecțiuni dermatologice în sezonul rece, dar și cum le putem combate, Sănătatea TV și RoHealthReview a stat de vorbă cu dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.

Aceasta a explicat că odată cu frigul, are loc o uscare a pielii, iar cea mai frecventă afecțiune în sezonul rece este dermatita a frigore, la frig.

“Dermatita a frigore poate să se manifeste de la uscăciunea pielii, cojire, însoțită de senzație de mâncărime, până la eczemă fisurată, cu piele care crapă mai ales pe fețele de extensie ale gambelor sau pe partea dorsală a mâinilor”, după cum a explicat medicul.

Dr. Mihaela Leventer atenționează că dermatita a frigore poate să apară pe suprafața corporală chiar dacă pielea nu a fost expusă direct la aer, pentru că temperatura scăzută este resimțită de organism.

De asemenea, și buzele pot să se usuce și să crape, mai ales la cei care stau în aer liber și obișnuiesc să își lingă buzele. Potrivit medicului, combinația de temperatură scăzută și umiditate locală duce la uscarea și fisurarea suprafeței cutanate.

Tot din cauza frigului, și suferința pacienților cu acne rozacee se accentuează.

“Pe lângă dermatita aceasta iritativă, produsă de temperatura scăzută, pacienții cu acnee rozacee au o suferință mai intensă. Acneea rozacee este caracterizată print-un tegument roșu la nivelul feței, nasul, obrajii sunt roșii, iar temperatura scăzută accentuează înroșirea și în același timp suferința pielii. Persoanele acestea nu suportă ușor cremele emoliente și prin urmare, senzația de piele strâmtă, uscată, uneori chiar dureroasă este foarte accentuată”, a explicat dr. Mihaela Leventer.

Cum ne protejăm

Hainele mai groase și tesătura fină pe suprafața cutanată sunt principalele mijloace de protecție la frig, potrivit medicului.

“Hainele acestea groase nu ar trebui să frece pielea. Faptul să sunt strâmte și aspre accentuează senzația de disconfort”, a adăugat medicul dermatolog.

De asemenea, dr. Mihaela Leventer recomandă ca suprafețele expuse la aer, respectiv fața și mâinile, să fie date cu o cremă emolientă care să mențină textura normală a pielii.

Totodată, medicul a mai spus că după expunerea la ger, la frig, este recomandat un duș călduț și apoi să emolierea suprafaței cutanate.

În același timp, sunt recomandate și ceaiurile fierbinți.

Dezinfectantul și dermatita

Specialistul atenționează că a crescut numărul persoanelor cu eczeme uscate, mai ales la nivelul mâinilor, din cauza utilizării produselor de dezinfecție și a spălării frecvente.

“Această patologie a crescut semnificativ. De asemenea, observ apariția de dermatită de contact, în zona acoperită de mască, accentuarea dermatitei seboreice și chiar agresiuni de acnee pe zona acoperită de mască. Cumva se leagă mai degrabă de măsurile de protecție pe care trebuie să le respectăm și care aduc după ele o accentuare a unei simptomatologii cutanate”, a completat medicul dermatolog.

Potrivit acestuia, cei mai afectați sunt atopicii, cei care au deja suferință preexistentă, cu o tendință la uscare a suprafeței cutanate. Sunt persoane care pierd de fapt cimentul intercelular, celulele de la suprafața pielii se scuamează ușor și ei au suferința cea mai înaltă, potrivit Mihaelei Leventer.

Dermatologul atenționează că folosirea dezinfectanților pe bază de alcool, pentru mâini, usucă și mai tare suprafața cutanată. Specialistul ne recomandă să folosim produse dezinfectante ce amestecă un alcool cu glicerină și care sunt ușor emoliente.

De asemenea, spălatul pe mâini ar trebui să se facă cu un săpun pentru piele atopică, care este ceva mai gras decât cele obișnuite, potrivit dr. Mihaela Leventer.

Căderea părului și unghii mai fragile în perioada rece

Medicul dermatolog precizează că suferința unghiilor și a părului nu ține neapărat de temperatura scăzută, ci de lipsa de aport de vitamine din această perioadă.

“Deci, odată cu frigul, scăderea temperaturilor și îmbrăcatul cu haine groase, acoperim mare parte din suprafața pielii și nu mai sintetizăm în mod normal vitamină D”, a explicat specialistul.

Astfel, în acest context, același medic dermatolog recomandă ca în perioada sezonului rece, să venim cu suplimente pe bază de vitamina D, vitamina C și seleniul și zincul, pentru păr și unghii.

 

 

Articolul precedentOMS: 2021, anul dedicat lucrătorilor din sănătate și îngrijire
Articolul următorȘeful UPU al SCJU Sibiu a demisionat