EXCLUSIV Infecționist: Trăim un război între un organism viu și om care vrea să își continue activitatea

0
538

În prezent, trăim un „război” între un organism viu care vrea să supraviețuiască, să se adapteze, și om, care la rândul lui, evident, vrea să supraviețuiască și să își continue activitatea mai departe, după cum a declarat, pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, Valeriu Gheorghiţă, medic primar Boli Infecţioase la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, Secţia Clinică Boli Infecțioase.

“ Dacă ne gândim la ce înseamnă război și conflict, am putea să spunem că suntem într-un război. În momentul de față, există un conflict între un microorganism, un nou agent patogen, care a făcut acest salt, de la gazda animală la om, și care nu își dorește altceva decât să supraviețuiască, să se perpetueze și să rămână cât mai mult timp în acest areal. Ori, în condițiile de față, răspunsul firesc al omului este acela de a se apăra și, la rândul lui, de a-și conserva atât sănătatea fizică, cât și sănătatea psihică”, ne-a explicat medicul primar.

Declarațiile au fost făcute în contextul Zilei medicinei militare care este marcată în fiecare an, la 21 august.

Potrivit medicului infecțíonist, în urma acestui conflict, este evident că vorbim de o interacțiune în care apar perdanți și câștigători.

„ Cred că de aceea este foarte important și acesta este mesajul pe care aș vrea să îl transmitem, pentru că au fost voci care au vorbit despre imunizarea colectivă: să lăsăm oamenii să se îmbolnăvească, să facă infecția ca să devină imuni. Cred că este foarte important ca după orice conflict, cu ce pierderi ieși. Din acest punct de vedere, datoria noastră, a tuturor este să scădem cât mai mult numărul de decese și să împiedicăm apariția formelor severe, critice de boală și să reducem numărul de decese. Este importantă această pierdere”, a precizat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a spus că este datoria în primul rând a sistemului medical să se angajeze în această luptă de limitare a răspândirii infecției, însă “partenerul nostru principal va rămâne întotdeauna cetățeanul de rând care trebuie să-și dovedească responsabilitatea, maturitatea, și echilibrul și să contribuie în egală măsură alături de cei care fac parte din sistemul medical la controlul pandemiei”.

Medicul infecționist este de părere că pandemia și-a spus cuvântul în toate activitățile profesionale, sociale, din lume și nu doar din România.

“ Vedem foarte mult cum s-a accelerat digitalizarea în toate domeniile, au apărut noi concepte de e-learning. Cu siguranță, lucrurile de aici înainte vor sta diferit față de ce eram obișnuiți”, a adăugat specialistul.

În opinia acestuia, foarte probabil că, după apariția unui vaccin, sigur și eficient, și după vaccinarea populației, am putea să sperăm la o reîntoarcere la ceea ce noi am învățat să trăim ca normalitate, pentru că doar atunci vom putea fi într-un mediu în care putem să ne reluăm activitățile de zi cu zi și să stăm alături unii de ceilalți.

“În momentul de față, provocarea numărul unu o reprezintă pandemia dată de acest nou coronavirus, pandemie care a schimbat viața tuturor.
Cred că în momentul de față trăim o altă normalitate, trebuie să ne readaptăm la condițiile date. Dacă în anii trecuți, de Ziua Medicinei Militare participam la ceremonii alături de colegi, era un moment pe care îl trăiam și fizic, moment festiv de mare importanță pentru sistemul medical românesc și medico-militar, azi cumva lucrurile se fac distanțat, îl trăim mai mult în suflet, suntem alături unii de ceilalți”, după cum a spus medicul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Acesta a adăugat că medicina în general, în momentul de față, trebuie să facă front comun pentru această bătălie împotriva acestui inamic nevăzut.

Articolul precedentCentru tip RMN adresat și copiilor, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” Timișoara
Articolul următorSinovac Biotech va furniza până la 40 de milioane de doze de vaccin anti-coronavirus guvernului indonezian