VINE GRIPA. TE-AI VACCINAT?

  0
  35

  Este octombrie, iar sezonul gripal a debutat în mod oficial în emisfera nordică. Nas înfundat, tuse, durere în gât, febră și durere de cap – deși cele mai multe persoane nu văd gripa sezonieră ca pe o boală gravă, ea ucide anual până la 650.000 de persoane, conform statisticilor publicate de Organizația Mondială a Sănătății. Persoanele cele mai vulnerabile în fața virusului gripal sunt copiii, bătrânii, femeile însărcinate, persoanele cu boli cronice și persoanele imunocompromise sau care au sistemul imunitar vulnerabil în fața infecțiilor.

   

  O amenințare mereu nouă

   

  Ad in title

  Vaccinarea antigripală este cea mai eficientă armă pe care o avem în lupta contra gripei sezoniere. Virusul gripal este unul care se schimbă constant, suferă mutații. Acesta este motivul principal pentru care corpul nostru, deși a intrat în contact cu virusul de nenumărate ori, nu poate dezvolta anticorpi care să ofere imunitate pe termen lung. Pentru că virusul gripal poate lua forme diferite de la an la an, sistemul nostru imun nu-l recunoaște și nu se poate apăra. Aici intervine vaccinarea antigripală. Vaccinul antigripal este formulat în fiecare an pentru a include tulpinile despre care experții epidemiologi estimează că vor circula cel mai mult în sezonul gripal următor.

   

  100 de ani de la cea mai gravă pandemie de gripă din istorie

   

  Anul 2018 marchează 100 de ani de la una din cele mai catastrofice pandemii din istoria modernă – epidemia de „gripă spaniolă” din 1918. O treime din populația de atunci a globului a fost infectată în epidemia de gripă care a durat aproape doi ani și se estimează că mai mult de 50 de milioane de persoane au murit. Prin comparație, numărul deceselor din Primul Război Mondial a fost de 17 milioane.

  „O nouă pandemie de gripă se poate declanșa oricând – asta știm sigur. Ceea ce nu știm însă este momentul declanșării, tulpina virusului care va fi implicată și cât de severă va fi boala. Această nesiguranță și lipsă de predictibilitate face gripa mult diferită de alți agenți infecțioși”, avertizează dr. Wenqing Zhang, managerul Programului Global al OMS de luptă împotriva gripei.

   

  Să ne pregătim pentru sănătate, nu pentru gripă!

   

  Cu ocazia debutului oficial al sezonului gripal în emisfera nordică, OMS a dat publicității o colecție de informații și sfaturi privind gripa sezonieră, inclusiv lecțiile pe care cu toții le putem învăța din epidemiile trecute și măsuri eficiente și punctuale pe care le putem lua pentru a preveni epidemiile viitoare. Sunt lucruri pe care și copiii ar putea să le știe despre gripă și despre cum ne putem proteja de ea. Sunt lucruri pe care și copiii ar trebui să le știe.

  Anul acesta, la debutul unui nou sezon gripal, ar trebui să se gândim ce putem face – la nivel personal, dar și de societate, pentru a nu lăsa gripa să ne ia din nou prin surprindere. Cât de pregătiți suntem în acest an? Unde suntem cu aprovizionarea de vaccinuri antigripale? Care este stadiul curent al vaccinărilor antigripale? Câte dintre persoanele la risc au fost vaccinate?

  Tu te-ai vaccinat?

  Articolul precedentTRATAMENTUL CA LOTERIE
  Articolul următorEXAMINĂRI ÎN SARCINĂ: DE CÂTE ORI POATE DA MEDICUL DE FAMILIE TRIMITERE CĂTRE GINECOLOGIE?