TEHNOLOGIILE MEDICALE ȘI MEDICINA VIITORULUI

  0
  12

  Medicina prezentului este definită în mare măsură de accesul la tehnologie. Tehnologia este ascunsă în ochelarii pe care îi purtăm sau în lentilele de contact, în vaccinurile care ne protejează de boli transmisibile, dar și în mănușile de latex sterile sau în seringile de unică folosință folosite de medic pentru a administra vaccinul sau injecția. Sunt lucruri pe care le considerăm normale, care s-au banalizat prin uzanță și pe care nu le mai considerăm uimitoare, dar care au în spate tehnologii care au inovat și au transformat modul în care se face medicina. La celălalt capăt al spectrului avem tehnicile performante de imagistică medicală, roboții chirurgicali, valvele cardiace implantabile, sau pacemakerele.

  Încă uimitoare sau deja intrate în cotidian, toate tehnologiile medicale au un numitor comun: impactul semnificativ asupra calități și duratei vieții. În medicina modernă, tehnologiile medicale sunt prezente în toate specialitătile medicale și în toate ariile terapeutice, precum și în fiecare etapă a actului medical, de la diagnostic și tratament, până la reabilitarea și monitorizarea continuă a pacienților.

  Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește tehnologia medicală drept aplicarea cunoștințelor organizate și a deprinderilor sub forma unor dispozitive, medicamente, vaccinuri, proceduri și sisteme medicale dezvoltate pentru a rezolva o problemă de sănătate publică și a îmbunătății calitatea vieții.

  Ad in title

  Progresele în domeniul tehnologiei medicale au dus la salvarea a milioane de vieți și la îmbunătățirea continuă a actului medical. Aceste inovații au ajutat medicii să-și perfecționeze eforturile ce țin de prevenirea, diagnosticarea, tratarea, reabilitarea și monitorizarea pacienților. În același timp, tehnologiile medicale contribuie la îmbunătățirea productivității și eficacității sistemelor medicale, având o contribuție importantă la sustenabilitatea acestora.

  În cadrul Adunării Mondiale a Sănătății a OMS cu numărul 60, care a avut loc în Mai 2007 la Geneva, autoritățile din cadrul Organizației au recunoscut rolul și importanța tehnologiilor medicale ca instrumente pentru eficientizarea actului medical. În același timp, reprezentanții OMS au elaborat o rezoluție, prin care au îndemnat statele membre să-și lărgească expertiza în domeniul tehnologiilor medicale pentru a face investiții inteligente și pentru a aloca resurse în acest sens în funcție de nevoile prioritare ale fiecărui sistem de sănătate. Pentru a îndeplini aceste obiective, OMS recomandă înființarea unor centre naționale sau regionale de tehnologii medicale, care să colaboreze cu industria, furnizorii de servicii medicale, asociațiile profesionale și de pacienți, precum și cu organizațiile științifice.

  Mai recent, în luna septembrie a acestui an, în cadrul unei întâlniri informale a miniștrilor sănătății din 31 de state membre ale Uniunii Europene (UE), una din temele principale pe agenda e discuții a fost legată de necesitatea unor investiții structurate în infrastructura digitală de sănătate, la nivelul tuturor statelor membre UE.

  În ultimul timp, s-a vorbit mult despre sănătatea digitalizată și despre crearea unei infrastructuri digitale intraoperabile la nivel european, la care să poată adera toți furnizorii de servicii de sănătate din Europa. Un lucru este clar: tehnologiile medicale și infrastructura digitală vor juca un rol important în reformarea sistemelor de sănătate și în pregătirea medicinei către un viitor mai sustenabil.

  Articolul următorTRATAMENTUL CA LOTERIE