Dr. Viorica Gabrian – medic dermatolog, despre efectele valorii punctelor afişate în transparenţă de CNAS: „Oamenii probabil vor ieși în stradă, nu vor avea altă soluție”

0
847

După ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat în transparenţă decizională valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate – conducerea Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB) a organizat, vineri, o conferință de presă în cadrul căreia s-a solicitat renegocierea şi creşterea valorii punctului pentru serviciile medicale acordate de medicii de familie şi de cei din ambulatoriul de specialitate.

Valoarea punctelor calculată de CNAS pentru punctul per capita este 7,7 lei, pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară 6,2 lei iar pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, 3,3 lei.

Alături de conducerea CMMB, medicii de ambulator și-au manifestat nemulțumirea față de situația în care valoarea punctelor afişate în transparenţă de CNAS a scăzut cu 30% faţă de anul trecut și, totodată, disponibilitatea pentru dialog în vederea normalizării acestei situații:

„Pentru ca un sistem de sănătate să fie funcțional, toate cele trei segmente care îl compun trebuie să fie funcționale. Cele trei segmente sunt medicina de familie, ambulatoriu de specialitate (sau policlinicile) și spitalele. Dacă una dintre aceste trei verigi nu este funcțională, le influențează negativ pe celelalte. Ce facem noi în ambulatoriu de specialite: preluăm cde  nu poate rezolva mediclul de familie; de cele mai muilte ori – vorbesc din perspectiva specilității mele de medic de familie, cam 90% din pacienții care vin la mine sunt rezolvați aici și doar un procent mic merg mai departe pentru intervenții chirugicale etc, ceea ce nu pot face eu în acest cabinet.

Vreau să mai spun un lucru, valoarea acesta de 3,3 – că poate să fie o cifră care nu reprezintă ea: o consultație la un medic specialist de orice specialitate ar însemna un 35 lei în acest moment. Aceasta este suma din care noi plătim toate celelalte utilități, nu este venitul medicului, avem în spate foarte multe lucruri – noi nu ne-am pregătit să fim contabili, IT-iști, finanțiști, orice altceva, ne-am pregătit să fim medici. Cu toate acestea, în ultimii ani – eu sunt din 2008 în acest sistem, a trebuit să învăț de toate și să știu să fac de toate… SIUI este funcțional, …așa cum este, asistenta validează noaptea sau dimineața devreme, trebuie plătită bine, ea nu stă la mine dacă nu îi dau 5000 lei net. Le fel și toți ceilalți furnizori de servicii pentru noi. Ca să oferim servicii de calitate avem nevoie de aparatură performantă, fiecare după specificul lui.. (…)

Ce înseamnă această valoare? Că ne duce sub nivelul punctului din trimestrul patru, 2019: vă rugăm să vă imaginați, din decembrie 2019 și până în ianuarie 2024, de câte ori au crescut prețurile la orice vreți dumneavoastră. În felul acesta veți avea o imagina mai clară a ceea ce se întâmplă” – a transmis dr. Viorica Gabrian – medic dermatolog.

Dr. Adriana Mihalaș, medic de familie: „Oamenii probabil vor ieși în stradă, nu vor avea altă soluție”

„E adevărat, nu prea ne-am făcut simțită prezența cei din ambulatoriu dar acum venim aici dintr-o disperare. Efectiv, ăsta este termenul: dacă noi nu nu ajungem la o negociere cu Casa de Sănătate, cu Ministerul de Finanțe, factorii de decizie, vom fi nevoiți practic să închidem cabinetele sau să consultăm probabil doar contracost ceea ce nu este cazul pentru că dacă noi nu rezolvăm aceste cazuri la nivel de policlinică, cabinet individual de specialitate, toți pacienții vor ajunge la spital. Spitalele sunt sufocate, nu putem spune că acest segment funcționează optim pentru că știm, asta este realitatea pe care am moștenit-o și aici suntem în acest moment.

Așadar nu vor putea să preia un număr atât de mare de pacienți care nu vor putea fi rezolvați la policlinică.

Ce se va întâmpla? Oamenii probabil vor ieși în stradă, nu vor avea altă soluție. Sunt concedii medicale, rețete, avize care se eliberează în cabinetele medicilor de ambulatoriu.

Așadar, îi rugăm la înțelepciune și înțelegere din partea factorilor de decizie, să pună creionul pe hârtie și să calculeze ce înseamnă acel venit total al cabinetului și ce îi rămâne efectiv medicului după ce plătește toate taxele” – a mai subliniat medicul amintit.

CMMB: Apel la unitate între toate cadrele medicale

CMMB a făcut apel la unitate între toate cadrele medicale și a subliniat că îşi doreşte ca medicii să fie plătiţi pe criterii de performanţă:

„Suntem astăzi aici pentru a discuta pe baza comunicatelor apărute ieri în spațiul public și să discutăm despre situația ambulatoriului de specialitate și a medicinei de familie. Aș vrea să încep prin a face un apel, un apel către unitate în rândul corpului medical, și, când spun acest lucru, este legat de faptul că nu trebuie să existe disensiuni între medici, între medicii din spitale și medicii din ambulatorul de specialitate, dintre medicii de familie și ambulatorul de specialitate, dintre medicii care lucrează în sistemul de stat și sistemul privat, între medici și asistente. Mai mult ca niciodată, în aceste momente, este nevoie de unitate în cadrul corpului medical.

Susţinerea fermă pentru renegocierea valorii punctului de servicii şi acest lucru trebuie să se facă în contextul renegocierii acestei valori a punctului cu CNAS. Am avut discuţii şi la nivelul Casei Naţionale şi sunt de acord să se poarte aceste renegocieri pentru valoarea punctului. Aceste lucru trebuie făcut prin discuţii, negociere la nivelul Casei, dar respectând tot ceea ce se numeşte parcursul procedural. Sunt convinsă şi trebuie să găsim soluţii pentru renegocierea şi pentru creşterea valorii punctului”, a transmis prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele CMMB.

Articolul precedentProf. univ. dr. Bogdan Timar, despre modificarea valorii punctului pe servicii medicale: Specialitatea de diabet va fi mai puternic impactată de această măsură
Articolul următorMinisterul Sănătății: Au fost cuprinse în bugetul pentru anul 2024 sumele necesare pentru plata vaccinurilor