Dr. Cristian Grasu: Romania ar avea nevoie de aproximativ 130 de kilograme de imunoglobulina

0
384

Prezent la workshop-ul privind criza imunoglobulinei din Romania, intitulat „De la suferinta la solutii: Criza imunoglobulinei”, dr. Cristian Grasu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii a declarat ca urmeaza sa aiba loc o negociere privind achizitionarea unei cantitati de imunoglobulina cat mai apropiata de nevoile din tara noastra.

„Deja au inceput sa apara producatori care sa solicite reinscrierea pe piata din Romania. Unul dintre ei este deja in faza avansata de obtinere a pretului, ceea ce inseamna ca saptamana viitoare putem negocia un nou contract. incet, incet, criza se indreapta catre o rezolvare dupa o decizie (eliminarea taxei clawback – n.r.) curajoasa luata de Guvern. Vom avea o negociere pentru o cantitate pe care ne-o dorim cat mai apropiata de nevoile pe care le-am centralizat pentru toata tara. Sunt in jur de 130 de kg de imunoglobulina care ar fi necesara pe an, pe toata tara. in momentul de fata cu acest singur contract care exista, cantitatea este sub jumatate. Din fericire, vom avea si o diversificare a formei de administrare, in sensul ca vom putea avea si imunoglobulina care se administreaza subcutanat. Suntem in permanenta in contact cu medicii care sunt parte din tratare a imunodeficientei primare si in felul acesta stim situatia pacientilor si monitorizam. Nu sunt probleme severe, sunt anumite amanari pentru anumiti pacienti, dar nu pentu cei care au o problema acuta severa.”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Sanatatii.
„Cand ai cei mai putini bani din Europa, normal ca te duci catre cele mai mici preturi din Europa”, a mai adaugat dr. Cristian Grasu.

in Romania, criza imunoglobulinei persista de cateva luni, fiind una dintre principalele probleme de sanatate din Romania.

Workshop-ul „De la suferinta la solutii: Criza imunoglobulinei” este organizat de agentia de monitorizare media Media Kompass, specializata pe domeniul medical-farmaceutic.

Articolul precedentCercetatorii au descoperit o noua familie de antibiotice in mostre de sol
Articolul următorLa Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa