Dispozitivele electronice – cu sau fără tutun – interzise minorilor. Amenzi usturătoare

0
487

Conform unui proiect adoptat, marţi, în Senat, utilizarea dispozitivelor electronice cu sau fără tutun, în spaţii publice, este interzisă persoanelor sub 18 ani iar agenţii economici riscă să fie amendaţi contravenţional cu până la 15.000 lei şi sancţiunea complementară de închidere a unităţii dacă vând astfel de produse minorilor.

Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, în sensul interzicerii utilizării dispozitivelor electronice, cu sau fără tutun, în spaţiile publice, precum şi interzicerea comercializării acestora către minori.

Nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legale se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 de lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii la a doua abatere; săvârşirea unei noi contravenţii la această lege se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

În motivarea propunerii legislative se arată că „specialiştii în sănătate publică admit faptul că aceşti vapori/aerosoli sunt la fel de dăunători ca şi fumul de ţigară tradiţională, nu există suficiente probe care să confirme că aceste produse sunt mai sigure decât ţigările tradiţionale (…), dar există dovezi că substanţele toxice găsite în vapori ar putea creşte riscul de cancer”.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz.

OMS îndeamnă la interzicerea aromelor din ţigările electronice şi la introducerea măsurilor pentru controlul dispozitivelor de vapat

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a îndemnat, la finele anului trecut, guvernele să trateze ţigaretele electronice în mod similar cu tutunul şi să interzică toate aromele din acestea. Agenţia ONU a subliniat că sunt necesare „măsuri urgente” pentru controlul acestora.

Citând studii, OMS a afirmat că nu există suficiente dovezi conform cărora dispozitivele de vapat i-ar ajuta pe fumători să renunţe la fumat, adăugând că acestea sunt dăunătoare pentru sănătate şi că ar putea provoca dependenţa de nicotină în rândul nefumătorilor, în special al adolescenţilor şi al tinerilor, transmite Reuters, citată de Agerpres.

În toate regiunile OMS, mai mulţi adolescenţi cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani utilizează dispozitive de vapat comparativ cu adulţii, influenţaţi de marketingul agresiv, arată sursa citată.

„Copiii sunt recrutaţi şi prinşi în capcană la o vârstă fragedă pentru a folosi ţigări electronice şi pot deveni dependenţi de nicotină”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, îndemnând ţările să implementeze măsuri stricte.

OMS a făcut apel la unele schimbări, inclusiv interzicerea tuturor agenţilor aromatizanţi, cum ar fi mentolul, şi aplicarea măsurilor de control al consumului de tutun şi în cazul dispozitivelor de vapat. Printre acestea se numără taxe mai mari şi interzicerea utilizării acestor dispozitive în spaţiile publice.

OMS a declarat că, deşi nu sunt cunoscute riscurile pe termen lung pentru sănătate ale utilizării dispozitivelor pentru vapat, acestea generează unele substanţe cunoscute ca fiind cancerigene, prezintă riscuri pentru sănătatea inimii şi a plămânilor şi pot afecta dezvoltarea creierului la tineri.

OMS nu are o autoritate în ceea ce priveşte reglementările la nivel naţional şi oferă doar îndrumări. Însă, recomandările organizaţiei sunt adesea adoptate în mod voluntar.

Articolul precedentPrejudiciul se ridică la aproape două milioane de euro: Percheziții în Capitală după ce mai multe persoane au fost vătămate în urma unor „operații estetice”
Articolul următorConsecințele penale ale falsificării emblemelor de Cruce și Semilună Roșie