DIICOT: Dosar penal in rem împotriva autorilor atacului cibernetic care a afectat activitatea în spitalele din România

0
674

DIICOT anunță că a deschis un dosar penal în care sunt efectuate cercetări penale in rem, în legătură cu recentul atac cibernetic care a afectat 21 de spitale din România; sunt efectuate cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem, perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi operaţiuni ilegale cu programe sau dispozitive informatice.

Atacul cibernetic masiv cu virus de tip ransomware asupra spitalelor românești continuă marți: alte cinci spitale au fost afectate, numărul total ajungând la 26; cererea de răscumpărare pentru recuperarea datelor este în valoare de 3,5 bitcoin (BTC), aproximativ 157.000 de euro, conform Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

„La data de 12.02.2024, două societăţi comerciale, care prestează servicii de mentenanţă a sistemului informatic integrat al spitalelor publice din România, au sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism cu faptul că, în zilele de 11 şi 12 februarie 2024, persoane neidentificate au atacat sistemul informatic integrat şi infrastructura hardware cu un virus de tip ransomware, ce a avut drept consecinţă blocarea funcţionării acestui sistem şi a comunicaţiilor de orice fel, precum şi restricţionarea accesului la bazele de date informatice”, a precizat, marţi, DIICOT, într-un comunicat de presă.

Ministerul Sănătăţii anunță totodată măsuri de prevenţie excepţională şi pentru spitalele care nu au fost afectate de atac.

„Există o cerere de ransom (răscumpărare) de 3,5 BTC (aproximativ 157.000 euro). În mesajul atacatorilor nu se specifică un nume de grupare care revendică acest atac, ci doar o adresă de e-mail. Atât Directoratul, cât şi alte autorităţi cu atribuţii în domeniul securităţii cibernetice implicate în analiza acestui incident recomandă să nu se ia legătura cu atacatorii şi să nu se plătească răscumpărarea cerută!”, transmite DNSC, precizând că nu există momentan niciun indiciu referitor la exfiltrarea datelor.

Articolul precedentDupă atacul asupra sistemului informatic al spitalelor românești vine și soluția temporară: O companie privată oferă gratuit soluții de securitate informatică, timp de un an, instituțiilor sanitare publice
Articolul următorZonele unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri de rujeolă din ultima săptămână