Deficit de personal medical in spitalele din judetul Cluj

0
381

Specialitatile medicale cu un deficit insemnat de personal din judetul Cluj sunt medicina de urgenta, terapia intensiva, diabetul – in conditiile in care evaluarea starii de sanatate a relevat o crestere ingrijoratoare a acestei boli -, medicina de laborator si biochimia, a declarat, joi, pentru AGERPRES, directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica a Judetului Cluj (ASPJC), dr. Nicolae Deleanu.

„La nivelul municipiului Cluj-Napoca nu se sta rau, gradul de ocupare a posturilor este de 85%. Criza de personal medical este in orasele din judet. La spitalul din orasul Huedin nu este medic anestezist, iar la cel din Dej este unul singur. La Dej, Gherla si Huedin se lucreaza cu deficit de personal”, spune dr. Nicolae Deleanu, mentionand ca majoritatea cadrelor medicale doresc sa lucreze in Cluj-Napoca.
„Toate posturile vacante se scot mereu la concurs. Medicii care ar putea sa se prezinte la concurs asteapta un post in Cluj-Napoca si nu sunt interesati de posturile vacante. Lumea este selectiva si vrea locul cel mai bun, iar tinerii doresc salarii atractive”, mentioneaza dr. Deleanu, referindu-se la migratia de personal in strainatate.

La nivel national, la rezidentiat sunt in jur de 2.000-2.500 de posturi/an. Pentru specializare, incepe o miscare a rezidentilor dintr-un centru universitar in altul. Multi intrerup rezidentiatul si pleaca sa lucreze in strainatate, obtin burse, fac stagii. Cand termina rezidentiatul au deja angajamente ferme in strainatate, arata directorul executiv al ASPJC.
Dr. Deleanu mai spune ca medicii inscrisi la rezidentiat se orienteaza, de regula, spre specialitatile „care nu dau multa bataie de cap”. Nu mai este concurenta la chirurgie sau la ginecologie.

„Este mai usor sa fii radiolog, sa lucrezi in medicina muncii sau in medicina legala, specialitati in care este posibila privatizarea, cu investitii minime. La alte specialitati sunt necesare investitii mari”, sustine reprezentantul ASPJC.
La Spitalul de psihiatrie din Borsa, aflat la 50 de km de Cluj-Napoca, unde se afla in ingrijire aproape 200 de bolnavi cronici, nu sunt medici psihiatri. Posturile se scot anual la concurs, dar nu se prezinta nimeni, afirma dr. Deleanu.
Numarul total al posturilor din judet pentru cadre cu studii superioare si medii era la sfarsitul lunii mai de 10.427, dintre acestea fiind ocupate efectiv 9.327. in judet erau vacante 1.099 de posturi, dintre care 284 medici si 403 cadre medii.
ASPJC administreaza sapte spitale clinice in municipiul Cluj-Napoca si cinci in celelalte orase din judet cinci (Turda, Dej, Gherla, Huedin si Campia Turzii). Institutul Inimii, Institutul Oncologic si Clinica de Urologie sunt subordonate Ministerului Sanatatii.
Dr. Nicolae Deleanu arata, totodata, ca pentru urgentele stomatologice exista un singur centru in Cluj-Napoca, pe strada Pavlov, unitatea fiind finantata de Spitalul Judetean de Urgenta. Din pacate, centrul a acumulat mari datorii la furnizorii de materiale sanitare.
Directorul executiv subliniaza, in context, ca niciunul din cabinete private din Cluj-Napoca nu asigura asistenta stomatologica in timpul noptii, sambata si duminica. in schimb, centrul stomatologic face acest lucru de cand a fost infiintat. Pentru solutionarea problemei datoriei, ASPJC a facut demersuri la Ministerul Sanatatii.

Articolul precedentCerealele integrale sunt benefice in mentinerea greutatii
Articolul următorCe-i imbolnaveste pe profesori?