Consumul de droguri scade in tara, creste partial in Bucuresti

0
245

Procentul romanilor care au consumat cel putin o data in viata droguri a scazut in ultimii patru ani, in timp ce a crescut procentul bucurestenilor care au consumat canabis si ecstasy si a scazut al celor care au consumat cocaina si heroina, reiese din datele prezentate intr-o conferinta de presa, de presedintele Agentiei Nationale Antidrog (ANA), Pavel Abraham.

Astfel, potrivit studiilor realizate in 2004 si 2008, reiese ca la nivel national apare o scadere a prevalentei consumului de droguri de-a lungul vietii, pentru toate substantele. Pentru canabis, care ramane cel mai consumat drog pe plan national, acest procent a scazut de la 1,7% la 1,5%, pentru ecstasy de la 0,4% la 0,1%, pentru cocaina de la 0,4% la 0,1%, iar pentru heroina 0,2% la 0,1%.
in Capitala se remarca o crestere a prevalentei consumului de canabis de la 3,8% la 5,6% si de ecstasy de la 1,3% la 1,8%. in schimb, a scazut prevalenta de cocaina de la 1,9% la 0,5% si de heroina de la 1% la 0,2%.

in Transilvania, a scazut prevalenta consumului de canabis (de la 2,8% la 1,3%), in schimb a crescut prevalenta consumului de ecstasy (de la 0,2% la 0,4%). Pavel Abraham a apreciat ca in aceasta regiune ar putea fi vorba de un impact crescut al modelului de consum occidental.
Pe de alta parte, in Oltenia a scazut si prevalenta consumului de canabis (de la 2,1% la 0,6%), dar si de ecstasy (de la 0,6% la 0,2%).
ANA considera ca printre motivele +acestei reduceri (apreciata a fi mai degraba o stabilizare, deoarece diferentele nu sunt semnificative statistic) se numara: politicile publice de prevenire si asistenta, serviciile de tratament oferite de centrele de asistenta, impactul crescut al campaniilor media, dar si faptul ca o parte dintre romani au emigrat de-a lungul ultimilor ani, iar o parte dintre consumatori au decedat.
Se apreciaza ca pentru mentinerea tendintelor de reducere a numarului de consumatori sunt necesare: implementarea de campanii nationale media de informare si sensibilizare, centrarea programelor de prevenire universala pe canabis si ecstasy, elaborarea unor programe coerente de prevenire universala si selectiva, adaptarea curriculei disciplinei optionale „Educatie pentru sanatate” la nevoile reale de informare.

in aceasta saptamana, in Bucuresti si in tara se deruleaza o serie de evenimente care marcheaza aniversarea a cinci ani de la constituirea ANA. Cu aceasta ocazie, Agentia a lansat reteaua nationala de website-uri ANA (47 de website-uri pentru centrele teritoriale), ce pot fi gasite la adresa www.anagov.ro.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentŞtrandurile Capitalei, pregatite sa primeasca publicul
Articolul următorCancerul de prostata – Factori de risc – Partea I