Conf. dr. Corina Zugravu: Etapele procesului de slabire, pasi de urmat si ce trebuie evitat pentru efectele dorite

0
555

Procesul de slabire trebuie sa respecte mai multe etape si reguli pentru a obtine efectele dorite, intr-un mod sanatos. Pregatirea psihica, impreuna cu o alimentatie sanatoasa si cu miscare sunt considerati pasi elementari si necesari unui proces de slabire, care nu trebui asociat doar cu masuri legate de nutritie, a atras atentia conf. univ. dr. Corina Zugravu, medic primar Igiena Alimentara si Nutritie.

„De remarcat ca n-as pune procesul de slabire numai pe seama nutritiei. Trebuie o combinatie de pregatire psihologica, cu dieta si cu miscare. Oamenii raspund diferit si procesul de slabire depinde foarte mult si de antecedente. Daca tu ai mai avut multe cure de slabire in antecedente iti va fi foarte greu. Dupa cum, la prima incercare merge extraordinar de repede si de bine”, a adaugat conf. univ. dr. Corina Zugravu intr-un interviu www.SanatateaTv.ro.

Pe langa o alimentatie bazata pe vegetale – legume si fructe, in procesul de slabire trebuie avut in vedere si regimul de miscare, in functie de cat se doreste sa se slabeasca. Acest regim de miscare este rezultatul cheltuielii energetice din activitatea zilnica.

„Nu e vorba numai de regimul de miscare, ci cat de misti. Nu ca sport. Exista o cheltuiala energetica pe care noi o avem in activitatea de zi cu zi. NEAT (non-exercise activity thermogenesis) arata ce calorii ardem in activitatea de zi cu zi. De exemplu, unele persoane ard foarte mult, pana la 800 de kcal/zi, altii foarte foarte putin”, a indicat medicul.

Unul dintre principiile pe care persoana care doreste sa slabeasca trebuie sa il inteleaga este ca privarea de mancare nu ajuta si nici daca foamea nu este controlata, nu se ajunge la rezultate. Astfel, se recomanda 5 mese pe zi, respectiv cele 3 mese principale si gustarile dintre ele, respectand un orar stabilit.

„Pana la urma se spune ca <<Nu exista dieta buna sau rea ci dieta pe care poti sa o tii sau nu!>>. stim ca intr-adevar, datorita hormonilor si a ritmurilor circadiene din organismul nostru pe seara se arde cel mai putin. Normal, ultima masa sau cina se considera la ora 6-7 seara, dar daca vii de la serviciu la 8-9 seara nu trebuie sa mori de foame”, a indicat conf. univ. dr. Corina Zugravu.

Medicul subliniaza ca demoralizarea sau gandul de renuntare apar frecvent in randul persoanelor care vor sa slabeasca – mai ales in perioada de platou (sau perioada de stagnare, care reprezinta o perioada in care organismul incearca sa pastreze un echilibru intre aportul alimentar si resursele pe care le are).

„Din pacate, acel echilibru nu este tocmai sanatos si, in general, oamenii in faza de platou se demoralizeaza foarte, foarte rau si este greu de trecut peste asta. Dar trece. Daca vezi dieta ca pe-o condamnare la moarte, atunci va fi foarte rau pentru tine, pentru ca in momentul in care ai ajuns la greutatea normala, va trebui sa te lupti sa ti-o pastrezi. Cantarul ramane cel mai bun prieten – cand o iei in sus cu kilogramele, tai din ce ai mancat, faci mai multa miscare. Cat te mentii inseamna ca aportul este cat se poate de adecvat, dar se spune ca obezitatea este o boala cronica si ca atare trebuie sa ai grija de ea toata viata”, a specificat conf. univ. dr. Corina Zugravu.

Articolul precedentStudiu: Excesul ponderal a fost asociat cu riscul de a dezvolta opt noi tipuri de cancer
Articolul următorMedicii si asistentele din sectia UPU a Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca si-au retras demisiile