Conducerea CMMB, apel către unitate în rândul corpului medical: „Am avut discuţii şi la nivelul Casei Naţionale şi sunt de acord să se poarte aceste renegocieri pentru valoarea punctului”

0
686

În contextul tensiunilor provocate ieri în rândul medicilor – după ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat în transparenţă decizională valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate – conducerea Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB) a organizat, vineri, o conferință de presă în cadrul căreia s-a solicitat renegocierea şi creşterea valorii punctului pentru serviciile medicale acordate de medicii de familie şi de cei din ambulatoriul de specialitate.

CMMB a făcut apel la unitate între toate cadrele medicale și a subliniat că îşi doreşte ca medicii să fie plătiţi pe criterii de performanţă:

„Suntem astăzi aici pentru a discuta pe baza comunicatelor apărute ieri în spațiul public și să discutăm despre situația ambulatoriului de specialitate și a medicinei de familie. Aș vrea să încep prin a face un apel, un apel către unitate în rândul corpului medical, și, când spun acest lucru, este legat de faptul că nu trebuie să existe disensiuni între medici, între medicii din spitale și medicii din ambulatorul de specialitate, dintre medicii de familie și ambulatorul de specialitate, dintre medicii care lucrează în sistemul de stat și sistemul privat, între medici și asistente. Mai mult ca niciodată, în aceste momente, este nevoie de unitate în cadrul corpului medical.

Susţinerea fermă pentru renegocierea valorii punctului de servicii şi acest lucru trebuie să se facă în contextul renegocierii acestei valori a punctului cu CNAS. Am avut discuţii şi la nivelul Casei Naţionale şi sunt de acord să se poarte aceste renegocieri pentru valoarea punctului. Aceste lucru trebuie făcut prin discuţii, negociere la nivelul Casei, dar respectând tot ceea ce se numeşte parcursul procedural. Sunt convinsă şi trebuie să găsim soluţii pentru renegocierea şi pentru creşterea valorii punctului”, a transmis prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele CMMB.

„Discutăm despre ambulatoriul de specialitate pentru că este un segment al serviciilor de sănătate și al asistenței medicale din România care trebuie dezvoltat, pentru că este una din singurele metode prin care putem să degrevăm încărcarea care există la nivelul camerelor de gardă și al spitalelor. Este adevărat că o mare parte din problemele medicale care se prezintă acum în spital și în camerele de gardă pot fi rezolvate eficient prin specialiștii pe care îi avem în ambulatorul de specialitate” – a subliniat conducerea CMMB.

Cei prezenți și-au manifestat nemulțumirea față de situația în care valoarea punctelor afişate în transparenţă de CNAS a scăzut cu 30% faţă de anul trecut. Mesajul a fost întărit și de dr. Cosmin Alexandrescu – președinte Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator, dr. Sandra Alexiu, medic de familie, Președinte Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov, dr. Corina Chiriță, medic de ambulator, dr. Adriana Mihalaș, medic de familie și dr. Viorica Gabrian – medic dermatolog, medicină de ambulatoriu- prezenți la evenimentul amintit.

Valoarea punctelor calculată de CNAS pentru punctul per capita este 7,7 lei, pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară 6,2 lei iar pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, 3,3 lei.

Articolul precedentColegiul Medicilor Stomatologi: Nemulțumiri față de scăderea bugetului pentru serviciile medicale privind sănătatea orală a românilora
Articolul următorDr. Cosmin Alexandrescu, președinte APMA: Valoarea punctelor de servicii medicale publicată de CNAS a scăzut cu 30% faţă de anul trecut