Colesterolul ar putea avea legatura cu declansarea sclerozei laterale amiotrofice

0
413

Scleroza laterala amiotrofica ar putea avea legatura cu un dezechilibru al colesterolului si al altor grasimi din celule, au descoperit cercetatorii de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie. Datele au fost prezentate in “Brain: A Journal of Neurology”.

Oamenii de stiinta au descoperit ca 13 gene care, atunci cand sunt modificate, pot provoca scleroza laterala amiotrofica, sunt implicate si in procesarea colesterolului. 

„De ani de zile, stim ca un numar mare de gene sunt implicate in scleroza laterala amiotrofica si in bolile din acelasi grup, dar pana acum nu a fost clar daca exista o cale de baza comuna care sa le conecteze”, a afirmat autorul principal al studiului, prof. Andrew Crosby.

 

Ce este scleroza laterala amiotrofica?

 

Scleroza laterala amiotrofica este o boala neurologica progresiva, ce consta in distrugerea treptata a celulelor nervoase. Iniţial, boala se manifesta prin spasme musculare şi slabiciune la nivelul membrelor sau tulburari de vorbire. in final duce la dizabilitaţi motorii, de limbaj, dificultaţi respiratorii severe etc.

Pana acum nu s-a gasit niciun tratament curativ, iar cauzele exacte ale declansarii bolii nu sunt clare.

Aproximativ 5-10% dintre cazuri sunt genetice, iar aproximativ jumatate dintre aceste cazuri genetice apar din cauza a una sau doua gene care provoaca moartea neuronilor care controleaza muschii voluntari. 

Media de supravietuire de la debut pana la deces este intre trei si patru ani. Aproximativ 10% dintre bolnavi supravietuiesc mai mult de 10 ani, iar majoritatea mor din cauza insuficientei respiratorii. in multe parti ale lumii, ratele de SLA sunt necunoscute. in Europa si in Statele Unite ale Americii, boala afecteaza aproximativ doua persoane din 100.000, in fiecare an.

Articolul precedentSarbatori fericite!
Articolul următorJucarii de Craciun: pericolul reprezentat de bateriile de ceas