Victor Costache: Chirurgia oncologica, gratuita In privat din luna aprile

0
476

Ministrul Sanatatii, Victor Costache, a anuntat ca una dintre noutatile ordonantei de modificare a Legii Sanatatii este faptul ca pacientii depistati cu tumori vor putea fi operati gratuit si In sistemele private. In acest moment, sunt gratuite doar radioterapia si chiomioterapia.
„Am introdus un nou tip de program, Impreuna cu comisiile de chirurgie si chirurgie oncologica pentru pacientii cu cancer, program chirurgical, In care tumora sa fie scoasa si sa fie platit integral. Acest tip de program nu exista si va fi introdus din aprilie. Evident, vor ramane, In paralel, programele de chimioterapie si radioterapie. Acestea vor fi finantate la costuri reale si pacientii nu vor plati nimic, fiindca sunt interventii care salveaza viata, vitale.”, a declarat Victor Costache la Adevarul Live.
Acesta a spus si ca Isi doreste sa dispara listele de asteptare pentru imagistica performanta, pentru depistarea precoce a cancerului.
„Pana acum era decontat integral tratamentul cu radioterapie si chimioterapie, care se adreseaza stadiului 3B si 4, stadiilor avansate. Cu noul program, va creste finantarea pentru detectia precoce, ne dorim sa dam o sansa mai buna pacientilor la diagnosticare. Vrem sa dispara listele de asteptare la tot ce Inseamna Computer Tomograf, Rezonanta Magnetica Nucleara si Pet CT”, a precizat ministrul.
Victor Costache a explicat si necesitatea introducerii spitalelor private In programele nationale pentru pacientii cu infract.
„La sfarsitul lui noiembrie 2019 a fost publicat de catre Comisia Europeana raportul de tara asupra sistemului sanitar si suntem pe ultimul loc In Europa la toate capitolele. Capitolul cel mai deficitar sunt centrele de infarct miocardic. Practic, mor prea multi romani din cauza acestei patologii, care poate fi tratata eficient, daca am avea un numar suficient de centre.(…) Și atunci este evidenta o evolutie fireasca de a lasa si alte centre noi, cum ar fi centre private sau centre care nu au fost incluse pana acum, pentru a trata pacientul roman. Este un lucru foarte simplu, atunci cand ai un infarct miocardic, nu ai timp sa faci ore Intregi cu salvare de la un centru la altul. Era necesara schimbarea legislatiei in acest sens.
Ministrul Sanatatii a mai precizat si ca spitalele de stat nu pierd pacienti, pentru ca avem prea putine centre de infarct la suta de mii de locuitori. Iar pana la construirea spitalelor regionale, prevazuta spre a fi finalizata In 2027, era nevoie de o solutie urgenta.
„In conditiile unei infrastructuri care sufera nu poate sa fie decat o gura de oxigen, atat pentru pacienti, cat si pentru spitalele publice. De altfel, la aceasta recomandare s-a lucrat cu comisiile publice, care cer ele Insele aceasta liberalizare”, a adaugat Victor Costache.
Intrebat de unde vor veni banii necesari pentru acoperirea cheltuielilor programelor nationale prevazute In Legea Sanatatii, Victor Costache a explicat ca, prin accesul pacientilor In clinicile private, vor fi economisiti banii pe care CNAS Ii deconta In fiecare an pentru tratamentele romanilor In strainatate. Doar In 2020, a precizat ministrul, CNAS a platit 120 de milioane de euro.

Articolul precedentTrei romani, in „epicentrul” epidemiei de 2019-nCoV, noul coronavirus din China
Articolul următorFumatul si consumul de alcool In fiecare zi, asociate cu o Imbatranire a creierului – studiu