Ce simptome au persoanele care se infectează cu varianta Omicron a SARS-CoV-2

0
535

Șef lucr. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Capitală, a declarat că nu se poate face diferența între varianta Delta și varianta Omicron numai după simptome. În România, unde oficial sunt aproape 300 de cazuri depistate cu Omicron până acum, ca și în străinătate, infecțiile cu această tulpină indică o afectare mai degrabă a căilor respiratorii superioare, adică simptomatologia este în zona capului, cu dureri de gât, dureri de cap, febră, frisoane.

„Această simptomatologie, la persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală, adică cele care au un nivel de protecție prin anticorpi, se remite după câteva zile. Simptomatologia aceasta nu este atât de alarmantă pentru persoanele protejate. De ce face Omicron asta, de ce rămâne la nivelul căilor aeriene superioare? Se pare că mutațiile pe care le-a suferit virusul prin trecerea de la Delta la Omicron nu mai au capacitatea să recunoască țesutul pulmonar. Acest lucru este un fapt bun, dacă ne gândim la cazurile de Delta și cazurile extrem de severe pe care le-am avut în terapie intensivă”, a precizat Șef lucr. dr. Beatrice Mahler, la un post de televiziune.

Managerul Institutului ”Marius Nasta” a atras atenția că virusul se transmite mult mai repede, fiind foarte important să ne protejăm de această rată de transmitere extrem de intensă. Însă, ”din punct de vedere al mecanismului de infectare, al simptomatologiei potențiale pe care o poate produce Omicron, putem spune că este mult mai blând decât varianta Delta”, a mai spus Șef lucr. dr. Beatrice Mahler.

Cine riscă să ajungă în spital

În România, avem o problemă legată de persoanele peste 65 de ani, care dezvoltă simptomatologie chiar și în cazul infecției cu Omicron, dacă nu sunt imunizate. În marea lor majoritate aceste persoane au o afecțiune cronică, explică medicul.

„Ce este mai trist și ce am constatat din experiența ca medic este că persoane vârstnice, chiar dacă au un tratament cronic, de exemplu medicație pentru hiptertensiune arterială, ele spun că sunt perfect sănătoase. În momentul în care începi să reiei anamneza constați că de fapt au o groază de medicamente, dar ei nu conștientizează starea de boală. Probabil că mesajele noastre nu sunt înțelese sau nu explicăm suficient de clar că orice persoană care ia un tratament cronic – asta însemnând că se întinde pe mai mulți ani – este un bolnav cronic și are un risc de infecție cu SARS-CoV-2. Aceste persoane trebuie să se vaccineze, au un risc de a ajunge în spital, în condițiile în care nu sunt protejate de un vaccin. Asta, chiar dacă se infectează cu varianta Omicron, considerată mai blândă. La cei vaccinați această tulpină dă forme ușoare de afectare, însă pentru cei nevaccinați riscul de a ajunge în terapie intensivă este mare”, a subliniat Șef. lucr. dr. Beatrice Mahler.

 

 

 

Articolul precedentCNCAV: Peste 8.000 de persoane, vaccinate anti-COVID-19 cu prima doză în ultimele 24 de ore
Articolul următorDeltacron, o nouă tulpină de coronavirus, descoperită în Cipru