Ce rol joacă vitamina D în disparitățile cancerului de prostată

0
130

Dacă cercetările anterioare au investigat vitamina D în contextul disparităților de sănătate, un studiu recent  analizează, în premieră, funcțiile sale la nivelul genomului bărbaților afro-americani comparativ cu americanii europeni.

Astfel, deficitul de vitamina D ar putea fi motivul pentru care bărbații afro-americani se confruntă cu un cancer de prostată mai agresiv la o vârstă mai fragedă în comparație cu bărbații europeni americani, sugerează o nouă cercetare de la Cedars-Sinai Cancer.

Studiul multi-instituțional, publicat astăzi în Cancer Research Communications, ar putea deschide calea pentru ghiduri nutriționale revizuite – relatează MedicalXpress.

„Bărbații afro-americani au mai multe șanse decât bărbații americani europeni să dezvolte cancer de prostată și au de două ori mai multe șanse să moară din cauza bolii. Studiile pe scară largă au arătat că diferențele de acces la îngrijirea sănătății nu țin cont pe deplin de această disparitate de sănătate, iar studiul nostru identifică factorii biologici care ar putea explica acest lucru”, a declarat autorul principal al studiului, Moray Campbell, cercetător la Cedars-Sinai Cancer.

Campbell: Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, esențial pentru sănătatea oaselor, dar ajută și la stimularea maturării celulelor

Spre deosebire de celulele normale, cele canceroase nu se maturizează și nu mor ci continuă să se dividă, creând tot mai multe celule anormale iar „fără niveluri suficiente de vitamina D pentru a le face să se maturizeze, celulele dintr-o tumoare continuă să se înmulțească fără control”, a adîugat specialistul.

Receptorul de vitamina D, o proteină care ajută organismul să o utilizeze, pare să se fi adaptat diferit la cei de origine africană

„Strămoșii bărbaților afro-americani și europeni americani s-au adaptat la climatele din care au provenit. Bărbații africani păstrează niveluri mai mari de melanină în piele pentru a se proteja împotriva soarelui puternic – care ajută, de asemenea, organismul să producă vitamina D. Din acest motiv, descendenții lor din SUA, care primesc mai puține ore pe an de soare strălucitor decât în ​​țările africane, au adesea deficit de vitamina D”, a adăugat Moray Campbell.

La examinarea celulelor cancerului de prostată de la pacienți de origine africană și europeană, dezvoltate în laboratorul lui Clayton Yates, Ph.D. la Johns Hopkins School of Medicine, s-au observat diferențe în privința modului în care aceste grupuri de celule au reacționat la expunerea vitaminei D.

„Răspunsul lor la vitamina D a fost foarte, foarte diferit, inclusiv ce gene controla receptorul acesteia și amploarea procesului. La bărbații afro-americani, acest răspuns diferit i-a făcut mai vulnerabili la cancerul de prostată”, a spus Campbell care a remarcat totodată faptul că cercetările suplimentare în acest sens ar putea duce la o revizuire a ghidurilor nutriționale pentru aportul de vitamina D – atât pentru sănătatea oaselor, cât și a prostatei – pe baza strămoșilor genetici.

Sunt necesare lucrări suplimentare pentru a determina nivelul de vitamina D cel mai benefic pentru fiecare grup și examinarea modului în care receptorul de vitamina D funcționează cu alte proteine ​​asociate cu cancerul de prostată

Echipa intenționează, de asemenea, să examineze vitamina D și relația acesteia cu disparitățile de sănătate în alte tipuri de cancer dependente de hormoni, cum ar fi cancerul de sân:

„Cedars-Sinai Cancer oferă îngrijiri uneia dintre cele mai diverse populații din SUA, iar acest studiu este un exemplu al numeroaselor inițiative în curs de deblocare a cauzelor fundamentale ale disparităților de sănătate”, a transmis Dan Theodorescu, director al Cedars-Sinai Cancer și al catedrei distinse FAZA ONE. „De asemenea, arată cum colaborarea multi-instituțională poate maximiza potențialul muncii noastre și de ce acordăm atât de multă importanță echipei noastre de comunicare și implicare în comunitate (COE) pentru a implica diverse populații în cercetarea cancerului” – a subliniat el.

În prezent, echipa de cercetare plănuiește investigarea suplimentară a unui grup de microARN – molecule mici care ajută la reglarea expresiei genelor – în regiuni ale genomului reglementate de receptorul de vitamina D; s-a descoperit o asociere între acești microARN și cancerul de prostată care ar putea fi folosită în cele din urmă pentru a dezvolta teste de sânge ce oferă o imagine mai completă a sănătății prostatei.

Articolul precedentO mini-inimă realizată recent în laborator ar putea duce la tratamente revoluționare pentru o gamă largă de afecțiuni cardiace
Articolul următorInițiativa “Apel la Acțiune în Hemofilie”, lansată de Societatea Română de Hematologie și asociațiile reprezentative ale pacienților cu hemofilie