Ce este un coronavirus, cum se transmitesi cum se trateaza?

0
291

Noul coronavirus, aparut la sfarsitul anului trecut in China, ingrijoreaza intreaga planeta. Numarul victimelor a ajuns la noua si au fost raportate cazuri in mai multe tari din Asia si in Statele Unite. Noua tulpina descoperita, 2019-nCoV, poate declansa o epidemie cum au fost cele produse de virusurile asociate Sindromului Respirator Acut Sever (SARS) – SARS-Cov – si Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) – EMC/2012 – care au facut sute de victime.

Cu toate astea, nu toate coronavirusurile sunt mortale, unele dintre ele pot provoca la oameni un simplu episod de febra. Haideti sa vedem ce este un coronavirus, cum se transmite si care sunt simptomele infectarii.

Ce este coronavirusul si cum se transmite?

Coronavirusul face parte dintr-o familie mare de virusuri, care pot provoca boli din cele mai diverse. Cele mai cunoscute pana acum sunt SARS si MERS. Acestea sunt foarte comune la anumite specii de animale, precum liliecii si dromaderele, potrivit France Info.
Cea mai mare parte a tulpinilor nu se transmit la om, fiind nevoie de o gazda intermediara. Nu se stie de ce doar anumite coronavirusuri se transmit la om.

in cazul noului coronavirus, aparut in orasul chinez Wuhan, focarul a fost identificat intr-o piata de peste si animale salbatice, dar nu s-a stabilit care a fost sursa primara. Autoritatile chineze au transmis ca virusul 2019-nCoVse transmite de la om la om pe cale aeriana, prin contact apropiat. De aceea, cazurile depistate sunt plasate in carantina.

Toate coronavirusurile sunt periculoase?

Coronavirusurile pot provoca boli foarte diverse in cazul oamenilor. Pericolul depinde atat de tulpina virusului, cat si de starea de sanatate a pacientului infectat. De exemplu, pacientii in varsta sau cu sistemul imunitar scazut sunt mai vulnerabili.
Sunt tulpini de coronavirus care au facut sute de victime. in 2002-2003, SARS a provocat 774 de decese pe intreaga planeta, din 8.096 de cazuri diagnosticate, adica a avut o rata a mortalitatii de circa 10%. Epidemia a fost globala, afectand peste 20 de tari din America de Nord, America de Sud, Europa si Asia, inainte de a fi declarata sub control, in 2003. 

in general, boala debuteaza cu febra mare, dureri de cap si dureri musculare. Aproximativ 10% – 20% dintre pacienti dezvolta si tulburari gastrointestinale. Dupa 2 – 7 zile se instaleaza tusea, care poate evolua spre pneumonie cu insuficienta respiratorie severa.

Cand vorbim despre MERS, simptomele obisnuite sunt febra, tusea si dispneea. Prezenta pneumoniei cu insuficienta respiratorie acuta este frecventa, dar pacientii pot asocia simptome gastrointestinale, cum ar fi diaree. Rata de mortalitate in cadrul pacientilor infectati cu virusul asociat MERS a fost de 30% – 40%. S-au inregistrat 400 de decese in Arabia Saudita in 2012 si 36 in Coreea de Sud, in 2015. Infectia se transmite unor de la om la om si afecteaza toate categoriile de varsta, de la copii sub an, pana la persoane varstnice.  

Care sunt simptomele unei infectii cu un coronavirus?

Simptomele unei infectii cu un coronavirus pot fi fara gravitate, precum cele intalnite in cazul unei raceli (febra, tuse si stare generala alterata), dar pot aparea complicatii, precum pneumonii. in acest caz, pacientii incep sa aiba mari dificultati de respiratie, necesitand suport respirator in sectiile de Terapie Intensiva si prezinta risc crescut de deces. Simptome digestive, de tipul diareei si voma, au fost prezente la multi pacienti infectati cu virusul asociat MERS. in plus, la o parte dintre pacienti apar suprainfectii la nivelul plamanilor, ce pot duce la deces.

in aceste conditii, este important ca toti pacientii simptomatici, a caror stare se agraveaza, in pofida tratamentului stabilit, sa se prezinte de urgenta, din nou, la medic.

Trebuie notat ca un coronavirus nu este intodeauna usor de depistat, mai ales pentru ca simptomele pot fi confundate cu cele ale altor infectii virale cu manifestari respiratorii si digestive.

Este si cazul pacientei depistate in Coreea de Sud cu noul coronavirus. Astfel, femeia, in varsta de 35 de ani, a manifestat primele simptome de boala cand se afla in Wuhan, orasul din China unde a fost detectat pentru prima data 2019-nCoV. Ea a mers acolo la spital, iar medicii i-au prescris tratament. Cum starea sa s-a deteriorat in continuare, la intoarcerea in Coreea de Sud, ea a mers din nou la spital, unde i-a fost pus diagnosticul.

Care este tratamentul pentru un coronavirus?

Tratamentul pentru coronavisuri este simptomatic, cu scaderea febrei, asigurarea suportului ventilator si ameliorarea simptomele digestive. Se recomanda, de asemenea, consumul de lichide, precum si umidificatoare de aer in incaperile in care se afla pacientii, care pot grabi vindecarea. Tratamentul antibiotic nu este indicat decat la suprainfectii bacteriene. in acest moment nu exista un tratament specific pentru coronavirusuri.

Articolul precedentDSP a inchis timp de 72 de orescoala nr. 133, dupa ce mai multi copii au ajuns la spital
Articolul următorStudenti romanisi americani propun Ministerului Sanatatii sa foloseasca social media in campaniile de vaccinare