Cauzele pentru care virusii gripali sunt activi in perioadele de vreme rece

0
305

Oamenii de stiinta sustin ca au descoperit cauzele pentru care virusii gripali devin activi in perioadele de vreme rece, precizand ca acestia se acopera cu un strat protector de grasime, ce se intareste ajungand la o consistenta asemanatoare unui gel, protejand corpul viral de temperaturile scazute. Acest strat protector se topeste in conditiile de temperatura crescuta si umiditate din tractul respirator uman, permitand virusilor gripali sa infecteze celulele, informeaza BBC online consultat de Agerpres.

Echipa de cercetatori de la Institutul National pentru Sanatate din SUA (US National Institutes of Health) spera ca rezultatele acestui studiu ce sunt publicate in revista Nature Chemical Biology, vor duce la obtinerea de noi tratamente, mai eficiente impotriva gripei.

O serie de virusologi britanici au replicat ca aceasta descoperire nu explica de ce anumiti virusi gripali devin activi in conditii de clima tropicala. Invelisul protector ce se formeaza in jurul corpului viral in conditii de temperatura scazuta, ii ofera virusului protectia necesara pentru a trece de la o persoana la alta si este intr-atat de rezistent incat poate salva corpul viral pana si de actiunea anumitor detergenti.

Totusi, odata ajuns in organismul gazda, un virus nu poate infecta celulele decat dupa ce acest strat protector este indepartat. In cazul in care in anumite conditii acest invelis protector se topeste in timp ce virusul se afla in afara organismului gazda, corpul viral moare.

Rezultatele acestui studiu deschid noi directii de cercetare pentru combaterea epidemiilor de gripa din perioada iernii. Acum dupa ce am inteles felul in acre virusii gripali se protejeaza pentru a se putea transmite de la o persoana la alta, putem sa ne gandim la modalitati de a distruge acest mecanism protector, a precizat Dr. Duane Alexander, director al Institutului national pentru sanatatea copilului si dezvoltare umana (National Institute of Child Health and Human Development).

Oamenii de stiinta au folosit o tehnica sofisticata de rezonanta magnetica pentru a observa in detaliu felul in care stratul protector al corpului viral raspunde la diferite variatii de temperatura.

Membrana exterioara a corpului viral este compusa in principal din lipide. La temperaturi putin peste limita de inghet, acest strat de lipide se solidifica, capatand caracteristicile unui gel. La temperaturi ce se apropie de +15 grade Celsius, acest invelis se topeste. Cercetatorii au ajuns astfel la concluzia ca primavara si vara temperaturile sunt prea ridicate pentru a permite formarea acestui invelis protector si atunci virusii gripali nu se mai transmit de la om la om.

Profesorul britanic John Oxford, expert in virusologie de la Queen Mary College School of Medicine, Londra, sustine ca desi acest studiu este foarte interesant, rezultatele sale nu sunt suficient de convingatoare pentru a putea fi trase niste concluzii ferme. Daca lucrurile stau intr-adevar asa, cum se face ca avem cazuri de gripa in zonele tropicale unde temperatura atinge constant valoarea de +35 grade Celsius? Locuri precum Vietnam si Indonezia pot reprezenta centrele izbucnirii unei viitoare pandemii gripale. Nu cred ca acest studiu ne ofera un raspund definitiv la problema raspandirii virusilor gripali. Probabil ca mai exista alti factori care actioneaza aici, a declarat el.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentDescoperirea unei proteine ar putea oferi noi tratamente impotriva obezitatii
Articolul următorScorul APGAR