Cardul asiguratului

0
389

Prof. Astarastoae: Romania ar trebui sa mai astepte cu introducerea cardului asiguratului

in tarile care au avut regim totalitar exista tendinta de a concentra puterea si de a limita atributiile corpurilor profesionale, de a nu accepta decat formal parteneriatul de dialog, au atras atentia participantii la Adunarea Organizatiilor Profesionale Medicale din Europa Centrala si de Sud-Est (ZEVA).

Prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR, a subliniat ca in tarile din Europa Centrala, precum Germania si Austria, nu exista o astfel de tendinta, ei fiind parteneri reali, singurele conflicte fiind legate de controlul activitatii independente a doctorilor.

in Germania exista o mare retinere in ceea ce priveste un sistem informatic integrat, iar cardul electronic al asiguratului, care ar fi trebuit pus in practica, s-a amanat pana in 2010-2011.

Delegatul Austriei la reuniune a explicat ca acest card al asiguratului ar putea fi in defavoarea acestuia si ar putea duce la probleme legate de discriminare si de faptul ca, folosindu-se de istoricul medical inclus in card, societatea de asigurari ar avea tendinta de a nu mai plati asigurarile.

„Daca societatea de asigurari constata pe baza cardului ca asiguratul, la un moment dat, a sarit peste un examen medical, va considera ca o boala care apare mai tarziu nu se plateste”, a explicat prof. dr. Astarastoaie.

Niciun sistem integrat nu este sigur, pentru ca este greu sa nu permita altei persoane sa acceseze datele din sistemul informatic integrat si pot exista situatii in care angajatorul sa afle ca ai avut o boala si sa nu-l angajeze, de teama ca ar putea aparea o recidiva si ar trebui sa-i plateasca asigurarea.

Presedintele CMR apreciaza ca ar trebui ca Romania sa astepte si sa nu faca alte experiente prin introducerea sistemului integrat pentru ca acesta este foarte costisitor, iar banii ar trebui utilizati in alte scopuri.

Referindu-se la reuniune, presedintele CMR a subliniat ca au fost abordate probleme specifice si comune in domeniul medical, in acest moment, iar participantii au decis sa se sustina reciproc in rezolvarea problemelor pe care le intampina.

La Caransebes, a avut loc Adunarea Organizatiilor Profesionale Medicale din Europa Centrala si de Sud-Est, la care au fost prezenti presedintii organizatiilor similare Colegiului Medicilor din Romania (CMR) din Austria, Albania, Bulgaria, Croatia, Germania, Polonia, Serbia. La aceasta reuniune au fost discutate teme precum migratia medicilor, fenomen cu care se confrunta intreaga Europa Centrala si de Est, dar si aspecte legate de constrangerile si ingerintele administrative in activitatea corpurilor profesionale medicale pentru limitarea autonomiei acestora.

La reuniune a fost prezent si prof. dr. Otmar Klober, secretar general al Asociatiei Interntionale Medicale.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentingrijorator: spina bifidia si/sau hidrocefalia afecteaza aproximativ 600 de copii romani, anual
Articolul următorUn baietel, in varsta de trei ani, a decedat in urma unei interventii chirurgicale, la spitalul Marie Currie