Campanie de promovare a sanatatii „Fumatul te face scrum!”

0
249

Reteaua pentru Prevenirea Fumatului din Romania (RPFR) a lansat miercuri 18 iunie, la hotelul Unirea din Iasi, campania de promovare a sanatatii „Fumatul te face scrum!” din cadrul proiectului: „Conventia Cadru de Control al Tutunului din Romania intre legile existente si politicile dorite, fetele vazute si nevazute ale lumii tutunului”.

Marius Voicescu, purtatorul de cuvant al Autoritatii de Sanatate Publica Iasi, a declarat ca evenimentul constituie o invitatie adresata tuturor celor interesati de a se alatura eforturilor de promovare si mentinere a unei stari bune de sanatate pentru locuitorii judetului.

„Fumul de tigara afecteaza atat fumatorii, cat si nefumatorii; in compozitia sa acesta are peste 4.000 de compusi chimici, o parte dintre acestia fiind substante cunoscute ca fiind cancerigene, iar altele fiind toxice si iritante. Consumul de tutun poate sa ucida in diferite moduri, fumatul fiind principalul factor de risc pentru sase dintre primele opt cel mai des intalnite cauze de deces din toata lumea”, sustine Marius Voicescu.

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in lume, in fiecare an, se inregistreaza 5,4 milioane de decese din cauza fumatului, iar aceasta cifra ar putea creste daca nu se iau masuri. Solutiile pentru reducerea consumului de tutun si pentru salvarea vietilor pot fi gasite doar prin iesirea din indiferenta si prin actiunea comuna a tuturor institutiilor si a societatii civile.

Purtatorul de cuvant al Autoritatii de Sanatate Publica Iasi a precizat ca, in acest sens, campania „Fumatul te face scrum” urmareste sa sprijine procesul de implementare a legislatiei nationale privind controlul tutunului prin sustinerea intreprinderilor, spitalelor precum si a institutiilor administratiei publice judetene in adoptarea unor politici de control al fumatului la locul de munca pentru a se crea un mediu de viata si de munca mai sanatos, chemand toti profesionistii sa se alature Parteneriatului pentru sanatate initiat de Reteaua pentru Prevenirea Fumatului din Romania.
Potrivit acestuia, in judetul Iasi se va derula o campanie de informare si educare a fortei de munca active din intreprinderi, spitale si institutii ale administratiei publice locale in privinta efectelor fumatului.
De asemenea, 12 intreprinderi vor primi consultanta pentru elaborarea si implementarea unei politici de control al fumatului la locul de munca in cadrul mai amplu al promovarii sanatatii la locul de munca.
Totodata, specialistii vor ca angajatii care doresc sa renunte la fumat sa fie indrumati catre cabinetul de consiliere pentru renuntare la fumat din cadrul Spitalului de Pneumologie.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentPot vegetarienii salva lumea?
Articolul următorDurerile lombare – Investigatii si tratament