Campanie de constientizare a problemelor cu care se confrunta pacientii grav bolnavi

0
373

Fundatia Hospice Casa Sperantei a lansat, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii Publice si cu Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, au lansat Campania Nationala de Constientizare a problemelor cu care se confrunta pacientii cu boli grave in stadii avansate, care se va desfasura in perioada martie-iunie 2008.

Campania, finantata de Uniunea Europeana, isi propune sa imbunatateasca gradul de informare a populatiei in legatura cu serviciile de ingrijire de tip paliativ pentru bolnavii incurabili in stadii avansate si, implicit, sa sprijine autoritatile cu putere de decizie in domeniul sanatatii in extinderea la nivel national a unor servicii specializate de ingrijiri paliative.

Campania se bazeaza pe rezultatele unei cercetari sociologice realizate de IMAS pe un esantion national de 1.233 de respondenti din mediul rural si urban. Cercetarea a avut ca obiectiv determinarea gradului de informare a populatiei in legatura cu aceste servicii, a atitudinilor si perceptiilor pe care le au cetatenii fata de problemele cu care se confrunta bolnavii incurabili, precum si accesul la servicii specializate numite ingrijiri paliative pentru alinarea suferintei fizice, suport social, emotional sau spiritual.

Potrivit sondajului, 97,7% dintre persoanele chestionate nu au stiut sa raspunda la intrebarea ce inseamna hospice, doar 0,8% au cunoscut termenul, iar 1,5% au identificat gresit semnificatia termenului. In ce priveste gradul de cunoastere a ingrijirii paliative, 0,5% au identificat corect problema, 7,5% – gresit si 92% nu au stiut ce inseamna.

Aproximativ 70% dintre romani cred ca ingrijirea paliativa este mai buna acasa, 20,5% la spital sau in centru specializat, iar 9,5% nu au raspuns sau nu au stiut.

Majoritatea celor chestionati – 76,5% – au raspuns ca de ingrijirea bolnavului ar trebui sa se ocupe familia, 3,9% – o persoana platita, 11,8% – medicul si asistenta, 1,2% – o organizatie neguvernamentala.

Circa 42% dintre respondenti au spus ca pacientul ar trebui internat intr-un centru specializat destinat bolnavilor incurabili. Medicul Daniela Mosoiu a precizat ca in acest sens au fost realizate spoturi pentru televiziuni si pentru radio, care vor fi difuzate incepand de miercuri.

Tot miercuri, ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu si reprezentantii Fundatiei Hospice Casa Sperantei si ai Federatiei Asociatiei Bonavilor de Cancer au semnat un parteneriat in vederea elaborarii Planului National de Paliatie, plan ce are in vedere atat dezvoltarea de servicii paliative la nivel institutional, cat si de servicii paliative la domiciliu prin furnizarea carora pacientii cu boli nevindecabile in stadii avansate vor beneficia de ingrijire specializata.

Dintre cei 130.000 de pacienti cu afectiuni oncologice, numai 5% au acces la servicii paliative. Exista 11 unitati care au contract cu Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, dintre acestea numai 2 fiind publice. Am luat decizia ca reprezentanti ai paliatiei sa faca parte din Comisia de Oncologie. In 2007 s-au investit 10 milioane de lei in clinica de la Pascani si Arad. S-au facut demersuri pentru atestarea in servicii paliative a 148 de medici, iar 70 sunt in proces de instruire. Totodata, s-a hotarat ca cei care lucreaza in domeniul paliativ sa aiba sporuri mai mari cu 50 pana la 100%, a declarat ministrul Nicolaescu.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentDescoperirea unei proteine ar putea oferi noi tratamente impotriva obezitatii
Articolul următorScorul APGAR