Campania de vaccinare anti-COVID-19 a început marți și în Republica Moldova

0
263
6328009 09.09.2020 A prepares to administer the Russian coronavirus vaccine developed by the Gamaleya Scientific Research Institute of Epidemiology and Microbiology to a volunteer during the third phase of the post-registration clinical trials at a clinic, in Moscow, Russia. On August 11, Russia became the first country in the world to register a vaccine against COVID-19. Vladimir Pesnya / Sputnik

Campania de vaccinare împotriva noului coronavirus a început marți și în Republica Moldova, după ce sâmbătă România a donat statului de peste Prut 21.600 de doze de vaccin anti-COVID-19 produse de AstraZeneca.

”Azi a fost administrat primul vaccin în Republica Moldova. Este o zi importantă pentru noi toți – astăzi prinde viață speranța că, după lucrătorii din prima linie, vom reuși să vaccinăm cât mai mulți cetățeni și vom reveni la normalitate. Știu că mai sunt persoane nesigure cu privire la vaccinare. Înțeleg îngrijorarea voastră, însă vaccinul este unica modalitate prin care putem opri îmbolnăvirile, decesele și, progresiv, elimina restricțiile. Peste 200 de milioane de doze au fost deja administrate în lume și, drept consecință, s-a observat scăderea ratei spitalizărilor și a cazurilor grave. Țările care au o rată înaltă de vaccinare constată că se micșorează cazurile de îmbolnăvire și încep să relaxeze măsurile restrictive impuse. Vă asigur că depunem toate eforturile pentru ca și cetățenii noștri să aibă acces cât mai rapid la vaccin. Prima tranșă de vaccinuri va fi folosită pentru imunizarea personalului medical din prima linie. Trebuie să protejăm viața și sănătatea medicilor ca ei să ne poată ajuta în continuare să ieșim cu bine din pandemie”, a scris președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte al CNCAV, Andrei Baciu, a declarat marți că ”în Republica Moldova, au folosit 10.800 de doze pentru spitalele din prima linie”.

Primele doze de vaccin au ajuns marți dimineaţă la Spitalul Clinic Republican, iar prima persoana vaccinată din Republica Moldova a fost şeful Departamentului Anestezie şi Terapie Intensivă II, Alexandru Botezatu, potrivit MOLDPRES şi Radio Chişinău, scrie Agerpres.

”Ţin acest certificat de vaccinare cu aceleaşi emoţii cu care am primit diploma de absolvire, cu gânduri bune că în sfârşit există o speranţă. (…) Vaccinul este colacul de salvare”, a declarat medicul Alexandru Botezatu, citat de Deschide.md, relatează Agerpres.

Medicul a declarat jurnaliştilor că injectarea nu a fost dureroasă şi a îndemnat populaţia să se vaccineze.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale al Republicii Moldova (MSMPS) a informat că primii vor fi vaccinaţi medicii de la terapie intensivă şi cei din secţiile cu profil COVID-19, iar apoi toţi angajaţii din sistemul medical.

În ceea ce privește monitorizarea procesului de vaccinare, MSMPS a mai precizat că această activitate va fi făcută prin intermediul unei platforme, datele urmând să fie raportate la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) şi MSMPS, mai scrie Agerpres.

Articolul precedentVIDEO Pacienţii răniţi în incendiul de la Inotești, transferați în străinătate cu o aeronavă MApN
Articolul următorCâte cazuri de infectare cu tulpina britanică au fost confirmate până acum în România