Lansarea oficială a Forumului Tinerilor Medici Infecționiști, manifestare dedicată dezvoltării și îmbunătățirii aptitudinilor tinerilor medici pe diverse componente ce sunt necesare în exercitarea profesiei, a avut loc miercuri; evenimentul este organizat de Societatea Națională Română de Boli Infecțioase, iar coordonatori științifici ai evenimentului sunt prof. univ. dr. Simin Aysel Florescu și prof. univ. dr. Victoria Aramă.
Prof.dr. Simin Aysel Florescu: „Într-o lume în continuă schimbare, gestionarea și combaterea bolilor infecțioase au devenit mai complexe ca niciodată”
Prima ediție a Forumului, ce promovează comunicarea între tinerii medici infecționiști, oferindu-le posibilitatea să interacționeze între ei, precum și cu experți ai domeniului, își propune să devină un eveniment de tradiție, dedicat creșterii și dezvoltării educației medicale a tinerilor profesioniști implicați în gestionarea bolilor infecțioase în România.
„Pe lângă dezvoltarea profesională prin educație medicală, obiectivul acestui eveniment este reprezentat și de dorința de a dezvolta comunicarea științifică profesională între tinerii medici infecționiști. Într-o lume în continuă schimbare, gestionarea și combaterea bolilor infecțioase au devenit mai complexe ca niciodată. Prin această platformă științifică pe care o lansăm astăzi, tinerii profesioniști au posibilitatea de a interacționa între ei, dar și cu experți ai domeniului, de a împărtăși idei, experiențe și abordări inovatoare. Comunicarea și colaborarea sunt esențiale pentru un management eficient al pacienților cu boli infecțioase, iar acest Forum ajută la construirea acestor conexiuni atât de importante. Consider că specialitatea de boli infecțioase reprezintă o specialitate strategică a oricărui sistem de sănătate, deoarece noi medicii infecționiști suntem apărători ai conceptului de sănătate publică alături și de celelalte specialități implicate în ceea ce reprezintă sănătatea publică. De asemenea, specialitatea de boli infecțioase reprezintă un pilon de sprijin pentru multe alte specialități atât medicale cât și chirurgicale, mai ales în noua și periculoasa eră a antibioticorezistenței și a emergenței și reemergenței bolilor infecțioase în Europa și alte zone ale lumii. Iată de ce este datoria noastră să fim mereu la curent cu ce este nou în medicină în primul rând din perspectiva specialității de boli infecțioase, dar am considerat că este datoria mea de profesor de boli infecțioase ca alături de colega mea doamna prof. Victoria Aramă, cu sprijinul colegilor seniori din Bucuresti și din țară, să inițiez acest eveniment care dorim să devină o tradiție anuală și un punct se referință pentru dezvoltarea resursei umane din specialitatea de boli infecțioase” – a transmis prof. univ.dr. Simin Aysel Florescu, în deschiderea primei ediții a Forumului Tinerilor Medici Infecționiști.
Prof. univ. dr. Victoria Aramă: „Încercăm să contribuim la o perfecționare a tinerilor din această specialitate de care acum iată că au nevoie toate spitalele multidisciplionare pentru a putea rezolva problematica dificilă a rezistenței bacteriilor la antibiotice, a infecțiilor asociate îngrijiilor medicale”
„Aș vrea să încep prin a aduce calde mulțumiri medicilor rezidenți și tinerilor specialiști în boli infecțioase care în timpul pandemiei au depus un efort uriaș – știm foarte bine acest lucru – ei au asigurat mare parte din gărzi, consultații, s-au implicat inclusiv în mod voluntar în a merge și a vaccina la domiciliu pacienți; fără efortul acestora noi, ca si specialitate, nu știm cum am fi putut traversa această pandemie. Ne-am gândit la acest proiect tocmai pentru că medicii tineri sunt viitorul specialității noastre, care într-adevăr și-a demonstrat, în această perioadă, importanța. Tocmai din acest motiv, încercăm să contribuim la o perfecționare a tinerilor din această specialitate de care acum iată că au nevoie toate spitalele multidisciplionare pentru a putea rezolva problematica dificilă a rezistenței bacteriilor la antibiotice, a infecțiilor asociate îngrijiilor medicale. Încă un lucru care mi se pare important: probabil că ei vor fi una dintre generațiile care vor avea o carieră începută în pandemie, ceea ce probabil le va fi de mare ajutor și vor putea scrie și istorie la un moment dat cu experiențele acumulate în timpul amintit. Sper din toată inima ca lucrările și secțiunile gândite în cadrul acestui eveniment să vă fie de mare ajutor în pregătirea examenului de specialitate care pentru mulți dintre dumneavoastră bate la ușă” , a precizat prof. univ. dr. Victoria Aramă.
Prof. univ. dr. Cătălina Poiană: „Cel mai important element pe care îl avem în sistemul de sănătate românesc este resursa umană”
Prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București, a subliniat eforturile realizate de tânără generație de medici care și-a început perfecționarea în plină pandemie, înfruntând cu anduranță, voluntariat și determinare momentele grele care au pus la încercare toate sistemele de sănătate din lume.
„Este o inițiativă lăudabilă și le felicit pe doamnele profesor pentru inițiativa și organizarea acestui eveniment pentru că întotdeauna am susținut faptul că cel mai important element pe care îl avem în sistemul de sănătate românesc este resursa umană.
Colegiul Medicilor din Municipiul București a susținut totdeauna necesitatea educației medicale continue și a perfecționării postuniversitare a medicilor. Dar, o dată în plus, atenția și grija pentru tânăra generație însemnă responsabilitate, determinare, înseamnă a fi vizionar, pentru că nu putem funcționa fără niște tineri frumoși, puternici, așa cum sunteți dumneavoastră. Într-adevăr sunteți o specialitate care afăcut diferența între viață și moarte în acești prea mulți ani pentru mulți dintre noi – trei ani – în care nimic nu a mai fost așa cum eram obișnuiți să fie. Vreau să subliniez că nevoia de educație medicală continuă a fost dovedită o dată în plus cu ocazia acestui eveniment care a confruntat întreaga omenire și toate sistemele de sănătate chiar din țări mult mai bine organizate decât al nostru. O dată în plus s-a dovedit că fără o educație medicală continuă nu putem merge mai departe: această pandemie a fost o educație medicală în timp real, s-a scris istorie cu o nouă boală pe care dumneavoastră de fapt ați reușit să o stăpâniți și este meritul specialității dumneavoastră. Îndemnul meu este unitate pentru breasla medicală: suntem puternici dacă suntem uniți. Puterea vine din unitate: nu putem performa, nu putem să ne impunem respectul în fața societății dacă nu ne vom respecta noi între noi. Cât timp nu vom fi destul de maturi să ne respectăm între noi, să ne respectăm munca, nu vom putea să cerem respect din partea societății. Toate aceste lucruri se învață printr-o mai bună comunicare și cred că acest forum este un pas înainte pe această linie” a transmis prof. univ. dr. Cătălina Poiană.
Rectorul UMFCD: „Au fost foarte multe lucrări în reviste de specialitate referitoare la COVID care au adus un aport considerabil UMFCD, care este locul întâi în România în URAP”
Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a subliniat că pandemia a reprezentat atât o provocare, dar și o oportunitate pentru a evidenția rolul major pe care îl joacă în sistemele de sănătate specialiștii în boli infecțioase.
„Viitorul medicinei infecționiste este asigurat și pandemia a fost o provocare, dar și o oportunitate de a scoate în față această specialitate, i-a dat un imbold deosebit, s-au strâns mai multe locuri la rezidențiat pentru medicii infecționiști, spitalele au angajat infecționiști. Atât în nume personal dar și al comunității acadamice a UMFCD București, salut această inițiativă de instruire profesională a tinerilor medici infecționiști reuniți sub cupola acestui Forum. Oricât de mult am avasat și vom avansa în multiplelel specialități medicale care compun nobila noastră profesie, într-un concept unitar dedicat sănătății, natura prin imensul său imprevizibil, ne-a demonstrat de fiecare dată că prin forța sa imanentă ne poate ridica obstacole greu de depășit. Exemplul elocvent este recenta pandemie de SARS-COV-2 ale cărei replici seismice continuă și astăzi să vibreze în sistemul de sănătate românesc – știți foarte bine că a crescut numărul de cazuri și în toate spitalele avem probleme cu izolarea acestor pacienți, în ultima perioadă având multiple infectări cu COVID. Context în care consider mai mult decât necesară o astfel de manifestare științifică în care interacțiunea, comunicarea și schimbul de experiență ântre profesioniști și tinerii noștri din domeniul bolilor infecțioase va conduce cu siguranță la o dezvoltare a plajei informaționale, care se poate transforma într-un generator de idei inovative menite să deschidă noi perspective pentru performața academică. Cum susținea marele savant Victor Babeș, <<știința este adevărul, cunoaștere și întrebuințarea forțelor naturii pentru fericirea omului. Iar voi, toți cei aflați sub jurământul părintelui medicinei, Hipocrate, avem o nobilă dar grea misiune, aceea de a lupta permanent pentru integritatea sănătății fiecărui semen în parte>>. Iar de la aducerea la îndeplinire a acestei sarcini deosebite, va trebui să nu facem niciodată rabat de la perfecționarea noastră prin educație medicală continuă și mai ales prin studiu intens și aplicat în cercetarea medicală aprofundată”, a fost îndemnul rectorului UMFCD, prof. univ. dr. Viorel Jinga.
Managementul evenimentului este asigurat de Sănătatea Press Group.
Premii acordate participanților
La finalul Forumului se vor acorda premii pentru prezentare orală sau postere.
Premiul 1
Participare ECCMID 2024 Congress – anul trecut pentru tineri & membrii ESCMID
Young Scientist Membership ESCMID – 3 years
INFECTION Journal Membership – 3 years
Premiul 2
Young Scientist Membership – 2 years
INFECTION Journal Membership – 2 years
Premiul 3
Young Scientist Membership ESCMID – 1 year
INFECTION Journal Membership – 1 year
PREMII POSTERE
Premii postere (3 premii)
Young Scientist Membership ESCMID – 1 year
Tratat de boli infectioase, prof. univ. dr. Emanoil Ceaușu (volumul I, volumul II, volumul III)