Bolile respiratorii cronice, cauza majora de mortalitate

0
360

Bolile respiratorii cronice reprezinta o cauza majora de mortalitate in toate zonele globului – opt oameni mor in fiecare minut din cauza bolilor respiratorii cronice, iar in 2005 au fost inregistrate 4 milioane de decese din aceste cauze, potrivit OMS.

in Romania, mortalitatea prin boli respiratorii are o tendinta de descrestere usoara, constanta, in 2006 fiind de 58,7 la 100.000 locuitori, situandu-se pe locul 3 intre cauzele mortalitatii.

Peste 1 miliard de oameni au boli respiratorii cronice la nivel mondial. in Romania, in 2005, se inregistrau 1.143,7 cazuri de persoane cu boli respiratori cronice inscrise la medicul de familie la 100.000 de locuitori.

Identificarea impactului si principalii factori de risc pentru bolile respiratorii cronice (fumat, poluare, alergeni) se afla in centrul strategiilor Ministerului Sanatatii Publice pentru perioada 2008-2010.

in domeniul tutunului, tara noastra si-a aliniat constant legislatia la cea europeana, devenind, la 1 iulie 2008, a doua tara europeana, dupa Belgia, care a introdus pictogramele pe pachetele de tutun, recunoscand efectele dezastruoase pe care consumul de tutun le are asupra sanatatii. Aceasta masura se alatura celor anterioare luate de Ministerul Sanatatii in domeniu: taxa pe viciu, programul ”STOP fumat”.

Totodata, legislatia in vigoare prevede ca incepand cu 1 ianuarie 2009, in spatiile publice inchise fumatul sa fie permis numai in camere exclusiv dedicate in acest scop, iar in restaurante si baruri, spatiile pentru fumat vor reprezenta maximum 53% din suprafata spatiului alocat clientilor si va fi obligatorie ventilarea si izolarea lor.

Avand in vedere ca 30% dintre vizitele la medicul de familie ale pacientilor in varsta de peste 5 ani sunt pentru probleme legate de aparatul respirator, specialistii considera ca un management eficient al cazurilor la acest nivel ar contribui la un mai bun control al morbiditatii prin boli respiratorii, pe de o parte, iar pe de alta parte, la o utilizare eficienta a resurselor sistemului de sanatate.

Aceste aspecte au fost dezbatute la simpozionul cu tema „Dezvoltarea capacitatii de prevenire si control a bolilor respiratorii. Romania in context GARD”, de la Institutul de Pneumologie ”Marius Nasta”, eveniment organizat in cadrul Şcolii de vara pentru pneumologi, care a avut loc intre 15-19 septembrie.

GARD este o alianta ce cuprinde 79 de organizatii, institutii si agentii, unite in lupta de prevenire si tratare a bolilor respiratorii cronice, avand ca viziune „o lume in care toata lumea respira liber”. Romania a aderat de curand la aceasta alianta, prin Societatea Romana de Pneumologie si Societatea Romana de Alergologie.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Mircea Manuc, prezent la eveniment, a aratat ca „in contextul international prezent, in care bolile respiratorii cronice reprezinta a treia cauza majora de mortalitate dupa bolile cardiovasculare si cancer, Ministerul Sanatatii recunoaste importanta pe care o au actiunile de control si prevenire a bolilor in tara noastra”.

El a precizat ca intalnirea a creat oportunitatea discutiilor intre specialisti cu privire la strategiile, instrumentele si mecanismele cele mai eficiente in lupta pentru prevenirea si controlul bolilor respiratorii cronice in tara noastra.

Dr. Alvaro Cruz, reprezentantul Departamentului de Boli Respiratorii Cronice din OMS, a aratat ca „rolul GARD este de a aduce in atentia opiniei publice bolile respiratorii cronice si efectul acestora asupra sanatatii publice, importanta sprijinului si a asistentei acordate tarilor de OMS in prevenirea, monitorizarea si controlul acestora, dar si in dezvoltarea instrumentelor si mecanismelor care sa sprijine aceste activitati”.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentControale in scoli privind alimentatia sanatoasa a copiilor
Articolul următorO fata de 15 ani a murit, dupa ce i-a fost refuzata internarea