Bioalimentele, o poveste

0
518

Desi fructele si legumele produse prin metode biologice sunt considerate a fi sanatoase, cercetatorii danezi au realizat acum un studiu care dezminte aceasta legenda, aratand ca alimentele biologice nu contin mai multe vitamine decat cele traditionale, influenta climei fiind mai importanta decat modul de cultivare, scrie ziarul german Berliner Morgenpost.

Cercetatorii danezi au testat produse rezultate din diferite metode de cultivare si au hranit cu fructe si legume niste sobolani. Rezultatul a fost acela ca fructele si legumele produse biologic nu sunt nici mai bogate in substante nutritive si oligoelemente si nici nu sunt mai bine asimilate de corp. Un rol cu mult mai important decat modul de cultivare par insa sa-l joace conditiile climatice, afirma cercetatorii in paginile revistei „Journal of the Science of Food and Agriculture”, care a publicat studiul. Savantii danezi au avut in vizor cinci tipuri de produse agricole, crescute atat cu metode biologice cat si in mod traditional. Susanne Buegel, de la Universitatea din Copenhaga, afirma ca intre produsele analizate „nu existau diferente sistematice, ceea ce nu sustine ideea ca alimentele produse prin metode biologice contin mai multe elemente principale si oligoelemente decat cele produse in mod conventional”. intr-un interval de doi ani, cercetatorii au cultivat simultan, pe campuri alaturate, cu sol asemanator, morcovi, varza, mazare, mere si cartofi. Ei au folosit trei metode diferite: cultivare ecologica fara pesticide, cu folosirea de ingrasamant natural doar, cultivarea conventionala cu ajutorul pesticidelor si a ingrasamintelor artificiale precum si o forma de cultivare mixta. Produsele au fost apoi analizate din punct de vedere al continutului de substante nutritive si testate pe sobolani, pentru a vedea cat de eficient sunt resorbite unele substante minerale de catre rozatoare.

La cea mai mare parte din teste nu exista nici o diferenta intre continutul de substante nutritive, minerale si de oligoelemente ale diferitelor produse agricole. in ce priveste elementele individuale cercetatorii au constatat diferente, insa Buegel si colegii acesteia nu au observat niciun efect sistematic asupra alimentatiei si asimilarii substantelor nutritive. Diferentele in cazuri individuale s-au dovedit mult mai putin serioase decat oscilatiile intre ani. Astfel, influenta climei a aparut ca fiind mult mai importanta decat modul de cultivare. Cu toate acestea, produsele biologice au inca un avantaj la nivel de sanatate in comparatie cu produsele traditionale si anume lipsa de pesticide. Conform datelor furnizate de Stiftung Warentest (fundatie germana pentru siguranta consumatorilor, care testeaza produsele dupa mai multe criterii, n.red.), legumele biologice sunt in cea mai mare parte a cazurilor lipsite de pesticide. Partea proasta este insa aceea ca alimentele biologice sunt mai putin durabile si pot fi afectate mai rapid de germeni, mai ales ca nu se folosesc conservanti. La aceasta se adauga faptul ca produsele biologice sunt tratate cu ingrasamant natural, adica excremente de animale, care pot contine Salmonella sau bacterii intestinale. Astfel, agentii cauzatori de diaree pot fi gasiti nu doar pe salata, tomate sau eflorescente ci patrund chiar si interiorul plantelor. in august 2005, la un camin de batrani din Vestfalia mai mult de 20 de batrani si angajati s-au imbolnavit cu Salmonella. Germenii erau localizati, printre altele, intr-un snitel si in salata verde. Institutul European pentru Ştiintele Alimentatiei avertiza si el ca tocmai in cazul fructelor si legumelor ingerate crude nu poate fi exclusa existenta riscului.

Sursa :Agerpres

Articolul precedentOamenii de stiinta confirma – alcoolul infrumuseteaza
Articolul următorStresul pe durata sarcinii determina aparitia schizofreniei la copil