Bilant al campaniei – Esti cu ce te hranesti

0
284

Obezitatea reprezinta o problema cu care copiii se confrunta din ce in ce mai des, ei fiind tratati in prezent de obezitate ca si adultii, este concluzia campaniei ”Esti cu ce te hranesti”, desfasurata in scoli si licee din sectorul 1 al Capitalei.

”in ultima vreme, pe langa eforturile educationale ale parintilor de a-i invata pe copii cum sa manance sanatos si sa faca miscare in mod regulat, cei mici au inceput sa fie tratati de obezitate ca si adultii. Aceste tratamente includ medicamente ce controleaza greutatea, dar si chirurgia de tip bypass gastric”, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Lygia Alexandrescu, specialist in nutritie, cu ocazia prezentarii rezultatelor campaniei.

Statisticile alarmante in privinta bolilor generate de o alimentatie nesanatoasa si neechilibrata, abordarea hranei ca subiect complex, cu multiple implicatii, crearea unui cadru in care publicul sa se poata exprima cu privire la acest subiect si posibilitatea de a strange informatii utile din teren au reprezentat motivul pentru care un grup de specialisti in nutritie, psihologie, in domeniul culinar dar si specialisti in comunicare au desfasurat campania ”Esti cu ce te hranesti”.

Lygia Alexandrescu a adaugat ca printre masurile preventive, dar si curative ce pot ajuta copilul predispus la obezitate se afla limitarea numarului de calorii provenite din lichidele pe care le consuma copilul, evitarea meselor frecvente de tip fast food, marimea portiilor consumate la fiecare masa, incurajarea activitatii fizice zilnice, limitarea timpului acordat televizorului si calculatorului, evitarea consumului de alimente in timpul acestor activitati, dar si discutiile referitoare la alimentatia sanatoasa.

Ea a atras atentia ca insistarea excesiva a parintilor asupra notiunilor de „calorie”, „grasime” si „dieta” in general, poate frustrae copilul si-l poate conduce la dezechilibre.

”Ca si adultilor, nici copiilor nu le este deloc usor sau comod sa scada in greutate si, astfel, mare parte dintre copiii obezi se transforma in adulti obezi. Primul obiectiv in aducerea copilului la o greutate sanatoasa nu ar trebui sa fie, intr-o prima faza, pierderea kilogramelor excesive, ci stoparea procesului de ingrasare si astfel, in timp, pe masura ce copilul creste in inaltime, distributia kilogramelor se va modifica”, a mai spus Lygia Alexandrescu.

Ea a adaugat ca in timpul desfasurarii campaniei a avut loc si un sondaj.

”Dintre cei 540 de copii chestionati, 16% au spus ca nu consuma dulciuri, lucru nerealist in opinia noastra. Din punct de vedere al consumului de produse naturale, 80% au raspuns pozitiv, iar la consumul de carne (vita, pui, peste), 40% au raspuns afirmativ. Doar 25% dintre copii au spus ca prefera mancare gatita, iar 30% au declarat ca se hranesc cu produse tip fast-food”, a exemplificat Lygia Alexandrescu.

Pe de alta parte, ea a subliniat ca parintii trebuie sa stimuleze copiii sa manance sanatos si sa-i orienteze spre meniuri sanatoase.
La randul sau, Alexandru Padurean a adaugat ca desi campania s-a desfasurat doar in sectorul 1 al Capitalei, exista o diferenta intre perceptia copiilor in ceea ce priveste mancarea sanatoasa.

”Am observat ca tinerii cei mai receptivi au fost cei de la periferia sectorului si nu cei de la scolile centrale, copiii din clasele I-IV si nu cei din clasele V-VII. Intentia noastra este sa continuam acest proiect si in celelalte sectoare si poate chiar in gradinite, pentru ca sunt sigur ca prin joc, cei mici vor invata sa se hraneasca sanatos. Dar pentru a continua proiectul avem nevoie de fonduri europene si eventual de sponsori care nu sunt foarte usor de gasit, pentru ca nu poti accepta sponsorizare de la o firma care nu are produse naturale”, a mai adaugat Padurean.

Campania ”Esti cu ce te hranesti” a fost organizata de primaria sectorului 1 si s-a desfasurat in perioada martie-iunie 2008, in 10 scoli si doua licee de pe raza sectorului 1, iar publicul tinta l-au reprezentat copiii cu varsta intre 6 si 13 ani.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentSalmonella identificata la pasarile de curte este diferita fata de cea care infecteaza oamenii si animalele domestice
Articolul următorMarijuana are un efect psihotrop din ce in ce mai puternic (studiu)