Betisoarele, folosite pentru curatarea urechilor, pot pune in pericol auzul

0
258

Betisoarele, folosite pentru curatarea urechilor, pot pune in pericol auzul

Betisoarele cu capete de bumbac pentru curatarea urechilor traumatizeza timpanul si pot duce, in final, la scaderea acuitatii auzului sau chiar la surditate, avertizeaza medicii ORL. Betisoarele pentru curatarea interiorului urechii reprezinta a doua trauma pentru timpan, dupa muzica ascultata la maxim la casti, potrivit spuselor medicilor.

O simpla introducere a betisorului in ureche poate lovi timpanul. Daca leziunile produse de betisoarele de urechi devin frecvente, ele pot conduce in timp la pierderea auzului. Timpanul este principalul organ care prin vibratiile sale, transmite informatii catre centrul nervos, care le transforma in senzatii auditive.

in plus, betisoarele de urechi nu sunt sterile si pot genera si alte afectiuni, precum: infectii locale, ciuperci otite, externe. in ureche este umezeala, pielea din ureche transpira, devenind astfel un mediu favorabil dezvoltarii infectiilor, ciupercilor, cand intra in contact cu un corp strain, nesterilizat.

Cerumenul este o pelicula ce protejeaza canalul auditiv extern. Cerumenul, care se formeaza la nivelul timpanului, se elimina natural din timpanul auditiv, catre exteriorul urechii. Specialistii ORL adauga ca folosirea betisoarelor de urechi determina impingerea cerumenului catre membrana timpanica, fapt ce provoaca o senzatie de ureche infundata, jena locala si scaderea acuitatii auzului.

Medicii recomanda ca igiena sa se faca cu apa calduta si sapun, la nivelul pavilionului urechii externe, evitand zona interna a urechii. De asemeni, se poate introduce un jet de apa in fata urechii, in timp ce se sta cu capul aplecat, pentru a se elimina lichidul. Dusurile cu jet direct (vertical) in ureche sunt insa neindicate, pentru ca pot traumatiza timpanul. Urechile se vor sterge apoi cu un prosop curat. Medicii ORL ne indica sa evitam utilizarea betisoarelor de urechi.

Articolul precedentLimfomul afecteaza anual 1500 de romani
Articolul următorDin 2014, analizele pentru depistarea cancerului de prostata ar putea fi obligatorii