Asociaţia OncoHelp: Obezitatea, factor de risc important pentru mai multe forme de cancer

0
9355
„De Ziua Mondială de Luptă Împotriva Obezității, tragem un semnal de alarmă cu privire la necesitatea adoptării unui stil de viață sănătos, care să includă o alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate, acestea putând contribui la reducerea riscului de obezitate și, implicit, a riscului de cancer” – atenționează Asociaţia OncoHelp.
Obezitatea – recunoscută ca un factor de risc important pentru mai multe forme de cancer – se caracterizează prin acumularea excesivă de grăsime corporală cu consecințe serioase asupra sănătății fizice și psihice a unei persoane; aceasta poate fi clasificată în funcție de indicele de masă corporală (IMC), care este calculat pe baza greutății și înălțimii unei persoane.
Printre afecțiunile oncologice în care obezitatea reprezintă un factor de risc se numără:
  • Cancerul de sân: Această asociere este cauzată de nivelurile mai mari de estrogen produse de țesutul adipos în exces, care poate stimula creșterea celulelor canceroase din sân.
  • Cancerul de colon și rect: Persoanele obeze au un risc crescut de a dezvolta cancer colorectal comparativ cu persoanele cu greutate normală. În acest caz, inflamația cronică și tulburările metabolice pot juca un rol important.
  • Cancerul de prostată: Obezitatea poate fi asociată cu un risc crescut de cancer de prostată agresiv și de deces cauzat de această afecțiune.
  • Cancerul de endometru: Această asociere se datorează dezechilibrului hormonal asociat cu obezitatea și inflamația cronică.
  • Obezitatea poate fi însă asociată și cu un risc crescut de cancer ovarian, cancer de vezică urinară, cancer renal, cancer de esofag și cancer de pancreas, deși legătura exactă poate varia în funcție de tipul de cancer și de alte factori.
„Obezitatea nu este singurul factor de risc pentru aceste tipuri de cancer. Ea are o contribuție însemnată alături de alți factori, de exemplu dieta, nivelul de activitate fizică, factorii genetici, dar și stilul de viață” – mai subliniază Asociaţia OncoHelp.
Articolul precedentZiua Internaţională de Conştientizare a Infecţiei cu HPV: În România, 13,7% din cancerele diagnosticate sunt asociate infecției persistente cu HPV. Autoritățile recomandă vaccinarea fetelor şi băieţilor începând cu vârsta de 11 ani
Articolul următor(VIDEO) Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila: Problema obezităţii nu se poate rezolva cu vreun „medicament-minune”