ARAS: 179.402 cetățeni români, din 12 județe, testați împotriva hepatitelor B, C și D prin proiectul LIVE(RO)2-SUD

0
352
foto: Livero 2 -SUD
Cele douăsprezece județe din sudul țării în care se desfășoară proiectul LIVE(RO)2-SUD sunt: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea; medicii de familie din aceste zone s-au putut afilia în proiect în urma unui proces de afiliere transparent și democratic și, astfel, au ajutat oamenii să afle dacă sunt sau nu infectați cu hepatita B/C, iar în cazul în care rezultatul la test a fost pozitiv, i-au referit către stadializare, parte și ea din acest proiect.
„Proiectul Livero 2 -SUD se apropie de final, cu succes atât la nivelul indicatorilor, cât și la nivel uman, de conectare între profesioniști și beneficiari. Este un proiect pilot care se dovedește un exemplu de bună practică în domeniul screeningului în teritoriu, aproape de oameni, și în lucrul în echipă, instituție publică – organizația neguvernamentală” – anunță Asociația Română Anti-SIDA (ARAS).
Potrivit acesteia, din iulie 2021, când au intrat în proiect primele două județe (Argeș și Dolj) și până astăzi, medicii de familie afiliați au testat 179.402 persoane în cele douăsprezece județe din sudul țării, din care 130.317 din mediul rural și 49.085 din mediul urban.
Proiectul ”LIVE(RO)2-SUD: Program regional de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C” are ca obiectiv screeningul populațional în două regiuni de dezvoltare, mai precis Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia. Proiectul este implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA și co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Articolul precedentStudiu: Poluarea cu plumb la originea a 5,5 milioane de decese cauzate de boli cardiovasculare la nivel mondial
Articolul următorBuzău: Părinți obligați să-și înscrie copiii la cabinete medicale aflate la zeci de kilometri depărtare din lipsă de cadre medicale