Aproximativ 300.000 de romani au consumat, cel putin o data, droguri

0
338

Aproximativ 300.000 de romani, cu varste intre 15-64 de ani, au experimentat cel putin o data in viata consumul de droguri ilegale, acestia reprezentand 1,7% din populatie, reiese din datele unui studiu realizat de Centrul de Sociologie Urbana si de CURS si prezentat, joi, intr-o conferinta de presa, de presedintele Agentiei Nationale Antidrog (ANA), Pavel Abraham.
Este vorba despre toate tipurile de droguri ilegale: marijuana, ecstasy, inhalante, cocaina, crack, amfetamine, halucinogene, heroina sau opiacee.
Pe de alta parte, daca este luat in calcul si consumul abuziv de medicamente, aceasta valoare poate ajunge la 1,3 milioane de persoane (8,6% din populatie), reiese din datele studiului realizat pe un esantion de 7.500 de respondenti, in perioada octombrie-noiembrie 2007.
Comparativ cu anul 2004, se constata o stabilizare a consumului de droguri ilegale, iar canabisul ramane cel mai consumat drog ilegal din Romania, tendinta inregistrata si la nivelul Uniunii Europene.
Astfel, consumul de canabis reprezinta un procent de 1,5%, acesta fiind urmat de ecstasy 0,4%, heroina 0,1%, halucinogene 0,1%, cocaina 0,1%.
Canabisul se consuma in toate regiunile tarii: Bucuresti (5,6%), Transilvania (1,3%), Muntenia, Moldova, Banat-Crisana-Maramures (1,1%), Dobrogea (0,9%) si Oltenia (0,6%).
Ecstasy se consuma de asemenea in toate regiunile, mai putin in Dobrogea, valori mai mari inregistrandu-se in Bucuresti (1,8%), Transilvania (0,4%), Muntenia si Oltenia (0,2%).
0,2% din populatie consuma heroina in Bucuresti, Transilvania si Oltenia, in timp ce inhalantele sunt consumate mai ales in Capitala (0,3%), Oltenia (0,2%) si Transilvania (0,1%).
Amfetaminele si cocaina se consuma doar in Bucuresti. Heroina sau cocaina injectabila a fost consumata cel putin o data in viata de 0,3 din cei chestionati din Bucuresti si 0,2% dintre cei din Transilvania si Oltenia.
Drogul care este experimentat de toate categoriile de varsta este canabisul, iar celelalte droguri au fost incercate mai ales de populatia tanara (15-34 de ani).
Cea mai mica varsta indicata de un respondent pentru experimentarea canabisului a fost de 11 ani, iar pentru ecstasy – 14 ani. 76% dintre consumatori au consumat canabis inainte de 24 de ani.
Consumul experimental pentru droguri este mai mare in randul barbatilor decat al femeilor: canabis (2,3% pentru barbati si 0,7% pentru femei), ecstasy (0,5% pentru barbati si 0,2% pentru femei).
Daca sunt luate in calcul doar persoanele care au consumat droguri in ultimele 12 luni, reiese ca prevalenta pentru canabis la nivel national a fost de 0,4%, valori mai mari existand in Bucuresti (2%), Banat-Crisana-Maramures (0,5%), Transilvania, Muntenia si Moldova (0,2%).
Cei care au consumat canabis in ultimul an au fost mai ales cei de 15-24 de ani (1,5%), in timp ce la categoria de varsta de 25-34 de ani, consumul a fost de 0,3%.
in ce priveste consumul de ecstasy in ultimul an, valoarea la nivel national a fost de 0,1%, acesta fiind mai semnificativ la categoria de varsta 15-24 de ani si la barbati.
Persoanele care au consumat canabis in ultimele 30 de zile reprezinta 0,1% din populatie, valorile fiind mai mari la populatia cu studii liceale, la categoria de varsta 15-24 de ani si la barbati.
La nivel national, peste 20% din populatie a apreciat ca este usor sa iti procuri droguri in termen de 24 de ore, in Capitala procentele situandu-se, in functie de drog, intre 30-40%.
Studiul a mai reliefat ca 85% dintre respondenti sunt informati in legatura cu riscurile asociate consumului de droguri.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentTransplantul, solutie terapeutica pentru multe afectiuni
Articolul următorEcografie tripleti – Ecografia