Anual sunt diagnosticate 50.000 de persoane cu diabet zaharat in Romania

0
262

in Romania, in fiecare an sunt diagnosticate cu diabet peste 50.000 de persoane, iar 5% dintre romani au diabet zaharat confirmat.
in urma Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate s-a constatat ca procentul celor afectati de diabet este mult mai mare si a crescut de la 3,5% la 8%, a spus Maria Graur de la Facultatea de Medicina din Iasi.

Aceasta a subliniat ca diagnosticul de diabet zaharat este pus atunci cand glucoza din sange (zaharurile) creste peste valorile normale. in mod normal, acesta ar trebui sa fie sub 100 dimineata, inainte de masa, iar dupa masa ar trebui sa fie in jur de 140. Oricum, diabetul zaharat, odata aparut, dureaza toata viata si necesita schimbarea stilului de viata si monitorizarea periodica a valorilor glicemiei.
Speranta de viata a unui bolnav de diabet este cu 5-10 mai mica decat a populatiei generale, datorita complicatiilor severe ce apar atunci cand glucoza din sange nu este tinuta sub control.

Diabetul zaharat de tip doi, cunoscut ca forma de diabet a adultului, apare datorita imposibilitatii insulinei, hormonul care regleaza glucoza din sange, de a actiona la nivelul celulelor. O data cu avansarea in varsta riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip doi creste, dar el poate sa apara la orice varsta. Sedentarismul, obezitatea, supraalimentatia, stresul, adaugate mostenirii genetice sunt principalii factori de risc pentru aparitia diabetului.

Un procent de 90% dintre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip doi sunt obeze, a subliniat prof. dr. Maria Graur.
Diabetul zaharat de tip doi este o boala „parsiva”, ce initial nu determina manifestari care sa te conduca la doctor, dar afecteaza inima, rinichii, ochii, nervii si vasele de sange. Atunci cand apar semnele de boala toate aceste organe sunt deja in suferinta.

Sete excesiva, oboseala, cresterea apetitului, scaderea vederii, infectiile frecvente si disfunctia erectila pot fi semne ca boala s-a instalat.
Pacientii cu diabet zaharat de tip doi isi pot regla glicemia prin modificarea dietei si a stilului de viata, in proportie de 50% dintre ei, prin medicamente antidiabetice in proportie de 40% sau prin administrare de insulina injectabila – 10%.

Atunci cand prin dieta nu se poate realiza controlul glicemiei, medicul va recomanda antibioticele orale.
Pe 6 iunie, la San Francisco, au fost comunicate rezultatele celui mai mare studiu de diabet (advance) care a inrolat 11.140 de bolnavi de diabet din 20 de tari a caror evolutie a fost urmarita timp de cinci ani.
Studiul a fost initiat, condus, monitorizat, analizat si prezentat de catre „George Institute for International Health” din Australia independent de orice companie farmaceutica.

Studiul a fost prezentat intr-o conferinta de presa si in Romania. Studiul a avut rasunet in intreaga lume medicala datorita rezultatelor excelente prezentate, controlul intensiv al glicemiei prin administrarea glicazidului, un antidiabetic oral prezent si pe piata romaneasca ca produs original al companiei Servier Pharma, acesta reducand semnificativ riscul de afectare renala la pacientii cu diabet de tip doi.
Prof. dr. Nicolae Hancu, prezent la lansarea studiului, a spus ca este foarte important pentru ca a cuprins un numar foarte mare de pacienti.
in acelasi timp, studiul a aratat si ca, potrivit specialistilor diabetologi si chiar pacientii care se gasesc sub ingrijirea lor, au nevoie urgenta de indrumare pentru obtinerea controlului glicemic pentru care se pledeaza. Este foarte important pentru ca si OMS a atras atentia asupra acestei boli care tinde sa se extinda, astfel ca potrivit datelor furnizate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) numarul persoanelor afectate de diabet, pana in 2025, va creste pana la 380 de milioane reprezentand 7,1% din populatia adulta a planetei.
Cel mai mare numar de pacienti diabetici se intalnesc in regiunea Pacificului de Vest si in Europa, unde sunt peste 53 de milioane de diabetici.

Cifrele prezentate de Federatia Internationala de Diabet arata ca in 2007 India si China s-au situat pe primele doua pozitii in ceea ce priveste tarile cu cel mai mare numar de cazuri de diabet.

Studiul prezentat la San Francisco a relevat ca dupa o perioada de urmarire de circa cinci ani un control intensiv al valorii glicemiei nu conduce la o crestere a riscului de deces, ceea ce este un lucru foarte important.
Rezultatul studiului prezentat in cadrul congresului din America a demonstrat o reducere semnificativa, statistica, a riscului de aparitie a evenimentelor macro si micro vasculare de 10%, acesta fiind datorit in principal reducerii cu 14% a evenimentelor microvasculare. De asemenea, reducerea riscului relativ pentru macroalbuminurie cu 30% si pentru microalbuminurie cu 9%. Important este si faptul ca studiul a evidentiat ca facand tratament cu diaprel retard se reduc valorile hemoglobinei glicozirate sub 6,5%. Pentru atingerea acestui obiectiv la nevoie se pot administra si alte antidiabetice – insulina, biacuanide, acarboza si altele.
De asemenea, studiul nu a demonstrat o crestere a riscului de deces in urma controlului glicemic intensiv, nici cresterea in greutate a pacientilor ceea ce la alte tipuri de medicamente s-a constatat.

Obiectivul studiului a fost acela de a se face un control intensiv al glicemiei, asupra complicatiilor vasculare la pacientul diabetic.
Prof. dr. Nicolae Hancu a subliniat ca in perioada de caldura persoanele care sufera de diabet trebuie sa fie foarte atente pentru ca sunt variatii de tensiune arteriala si asta poate face rau persoanelor care sufera de diabet.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentBani pentru mancare in schimbul renuntarii la fumat
Articolul următorDurerea