Angajări de personal și investiții considerabile în dotarea și modernizarea SCJU Bistrița

0
431
Foto: SCJUB

,Ca să investim în sănătate, avem nevoie de buget. Am reușit să obțin cel mai mare buget din istoria județului. Bugetul propus și votat în ședință pentru cele mai importante proiecte din județ – peste 941.502.139 lei” – a anunțat recent președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma.

Potrivit reprezentanților unității medicale, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Bistriţa se va restructura în funcţie de cerinţele pacienţilor şi va include specialităţi medicale noi, pentru care vor fi angajat personal medical:

„O să mai cerem deblocare de posturi. Săptămâna trecută, am depus la Ministerul Sănătăţii solicitarea de modificare a structurii spitalului. Asta înseamnă că se vor schimba şi vor apărea foarte multe specialităţi medicale noi. Am adaptat noua structură a spitalului exact pe necesarul de servicii medicale pe care îl are populaţia în momentul de faţă. În noul corp de clădire, vor apărea şi acolo câteva specialităţi medicale noi, care în momentul de faţă nu sunt la Bistriţa, şi pe aceste specialităţi medicale noi bineînţeles că va trebui să angajăm medici”, a transmis, joi, managerul Gabriel Lazany, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud menţionând printre noutăţi cardiologia intervenţională, endocrinologia şi compartimente în regim ATI pentru îngrijirea pacienţilor cardiaci critici şi cu AVC. Potrivit acestuia, în 2017, spitalul din Bistriţa dispunea de 142 medici, din care 24 la vârsta pensionării, iar în prezent numărul acestora a crescut la 235, urmând ca odată cu noile specialităţi, să urce la aproape 300.

„Nu avem probleme pe partea de finanţare. Cred că suntem unul din puţinele spitale din România care sunt pe linia de plutire în ceea ce înseamnă banii. Avem o colaborare excepţională cu Casa de Asigurări de Sănătate, dar asta nu ne-ar ajuta cu nimic dacă medicii nu ar fi înţeles importanţa muncii lor şi să facă servicii de o astfel de natură încât să avem ce factura la Casă, să acoperim valoarea contractului semnat cu Casa de Asigurări. Iar în momentul de faţă cred că suntem spitalul pe locul întâi în ţară ca revenire post-pandemică, pentru că foarte multe spitale au probleme din cauza aceasta, că pacienţii nu s-au reîntors la spital. La noi au venit şi sunt chiar mai mulţi”, a mai afirmat managerul SCJU Bistriţa.

Demers pentru reabilitarea și modernizarea clădirii vechi a SCJU

Tot joi, autoritățile locale au anunțat pașii pentru modernizarea clădirii vechi a spitalului:
„Alături de Gabriel Lazany, managerul SCJUB, am semnat contractul de proiectare și execuție a reabilitării și modernizării integrale a clădirii vechi a Spitalului, pentru ca aceasta să se ridice la nivelul corpului nou, care se clădește chiar acum” – a anunțat Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
Potrivit acestuia, principalele lucrări ale investiției cuprind:
– Realizarea unui termosistem eficient din punct de vedere al pierderilor de energie termică, rezistență și durabilitate în timp, siguranță la incendiu, protecția zgomotului și a mediului;
– Introducerea unor sisteme de umbrire a ferestrelor de la nivelul anvelopantei, pentru reglarea cantității de lumină, dar și pentru protecție sporită împotriva razelor UV și diminuarea efectului de supraîncălzire a spațiilor interioare;
– Realizarea și remodelarea tuturor zonelor de acces;
– Realizarea unui sistem de fațade ventilate pentru un plus de eficiență energetică, dar și pentru un aspect estetic mai modern și mai durabil în timp.
– Sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii;
– Lucrări de intervenție la infrastructura electrică, termică, de ventilare și tratare a aerului, precum și la infrastructura de fluide medicale;
– Recompartimentări interioare prin construirea de grupuri sanitare la fiecare salon;
– Extindere scară exterioară pentru evacuare în caz de incendiu;
– Construirea unui lift exterior;
– Amplasarea unor stații de încărcare pentru autoturisme hybrid sau electrice.
Foto: SCJUB
Articolul precedentMinisterul Sănătății: Cuantumul indemnizațiilor acordate medicilor specialiști, primari și rezidenților nu a fost modificat
Articolul următorINSP: Numărul infecțiilor respiratorii, în descreștere ușoară față de săptămâna anterioară