Andrei Baciu, despre cum va putea fi descărcat certificatul verde COVID-19 de la 1 iulie

0
108

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a anunțat duminică seară că de la 1 iulie va intra în funcțiune și în România certificatul digital european pentru COVID-19, certificat care facilitează călătoriile în străinătate, și a explicat de unde va putea fi descărcat acesta.

Andrei Baciu a mai spus că Guvernul pregătește legislația aferentă și că vor exista și alte modalități prin care cetățenii vor putea ajunge în posesia documentului. De exemplu, certificatul va putea fi luat și de la direcțiile de sănătate publică, dar și de la medicii de familie. Totodată, se va înființa și un call center, dar se va organiza și un grup de soluționare pentru probleme neprevăzute care ar putea apărea și pentru eventuale excepții.

”Suntem în linie dreaptă pentru folosirea acestui certificat digital european pentru COVID-19 sau certificat de călătorie, cum îi mai spunem noi. La 1 iulie, peste câteva zile, va intra în funcțiune și în România, s-a muncit mult în ultimele luni de zile pentru a finaliza toată această procedură. (…) Existența acestui certificat digital european facilitează, practic, transportul și călătoria în interiorul spațiului european”, a declarat Andrei Baciu pentru un post de televiziune.

Ad in title

Certificatul digital european pentru COVID-19 va dovedi că o persoană a trecut prin boală, că are imunitate, că s-a vaccinat sau că are un test negativ la boală. Totul se rezumă la un cod QR, care va putea fi scanat și va facilita trecerea la frontieră.

Certificatul va putea fi descărcat de la 1 iulie de pe platforma pusă la punct de STS și ca va fi disponibilă la adresa: certificat-covid.gov.ro.

Este necesară crearea unui cont pe această platformă cu o adresă de email, după care persoana în cauză va primi un link pentru a verifica identitatea. Odată cu accesarea acelui link, persoana care solicită certificatul va fi direcționat către platforma respectivă, de unde va putea descărca certificatul care va fi valid pe una dintre situațiile mai sus enumerate, potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății.

În cazul persoanelor care nu au acces la internet, pentru acestea va exista posibilitatea ca certificatele să poată fi descărcate fizic fie cu ajutorul medicului de familie, fie cu ajutorul direcției de sănătate publică din județul aferent. Aceste persoane vor putea ridica documentul și în format metric, pe hârtie, și va conține și codul QR respectiv, care se scanează la punctele de trecere a frontierei.

”Este un lucru foarte simplu, cum facem și cu biletul de avion, mergem sau cu telefonul, sau cu hârtie unde este imprimat codul QR. Important este să existe codul QR, fie că este o poză pe telefon, pe WhatsApp etc sau pe hârtie”, a explicat Andrei Baciu pentru Digi24.

El a dat asigurări că platforma STS este în așa fel concepută, încât garantează că datele personale rămân în țară și nu sunt stocate nici măcar la punctul de trecere a frontierei. Prin codurile QR nu se verifică datele, ci autenticitatea lor, și nu se rețin date, a punctat secretarul de stat.

Pe de altă parte, Andrei Baciu a mai spus că la nivel european s-a convenit să existe o perioadă de tranziție de șase săptămâni, începând cu 1 iulie, în care să poată fi folosite ambele tipuri de documente: pentru vaccinare, de exemplu, va putea fi folosită și adeverința de vaccinare clasică, în paralel cu certificatul digital european.

”Mai este un element important. Sunt diverse situații, diverse excepții pentru care ai nevoie oricum de timp. Să vă dau un exemplu: o persoană care s-a vaccinat undeva în spațiul european cu o primă doză, după care vine și se vaccinează în România și solicită imediat după vaccinare certificatul care să-i ateste că are doza completă de vaccin. Trebuie ca sistemul să recunoască cea de-a doua doză ca fiind cea care încheie vaccinarea pentru tipul de vaccin ales”, a mai arătat Andrei Baciu.

”Pentru orice fel de situații speciale, pentru orice fel de excepții o să avem și un call-center, unde vor putea suna oamenii care au tot felul de situații”, a mai adăugat secretarul de stat.

Andrei Baciu a mai precizat că de la 15 august certificatul digital european nu va fi obligatoriu, ci este doar un document care va ușura situația celor care călătoresc. De exemplu, persoanele care dețin un astfel de document ar putea scăpa de carantina ce ar putea fi impusă în anumite țări sau la revenirea din anumite țări..

Toate aceste aspecte vor fi reglementate săptămâna viitoare printr-o ordonanță de urgență, care va transpune și regulamentul european în domeniu, potrivit secretarului de stat Andrei Baciu.

Articolul precedentCNCAV: 16.990 de persoane vaccinate anti-COVID-19, dintre care 5.874 cu prima doză, în ultimele 24 de ore
Articolul următor323 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19, administrate în SUA