Alaptarea nou-nascutului

0
370

Dr. Mihai Munteanu, medic primar pediatru la Spitalul Budimex

Alaptarea la san este cea mai indicata metoda de a hrani nou-nascutul, spune dr. Mihai Munteanu, medic primar pediatru la Spitalul Budimex. Durata minima de alaptare este de 6-8 luni de zile, iar instalarea lactatiei se considera medical ca se face in primele 14 zile de la nastere, in primele zile eliminandu-se un lapte mai gras, ulterior un lapte normal.

Alaptarea are numeroase avantaje atat pentru mama cat si pentru copil: cantitatea de proteine, glucide, lipide este adaptata copilului, transferul de anticorpi activi este mai comod, alaptarea acopera tot necesarul de vitamine, dar si pierderea surplusului de greutate acumulat in timpul sarcinii de catre mama.

Alaptarea are rol de protectie impotriva bolilor. Alaptarea previne aparitia bolilor inflamatorii, a celor de intestin, astmul bronsic, diabet, infectii respiratorii sau limfoame. Specialistii spun ca alaptarea ar trebui sa se faca inca din prima ora de viata. Totodata, potrivit acestora, copiii ar trebui sa fie hraniti in primele sase luni de viata numai cu lapte matern. Alaptarea fereste bebelusul de boli si ii ofera necesarul zilnic de nutrienti si vitamine, contribuind, in acest mod, la dezvoltarea armonioasa a acestuia.

Dr. Munteanu dezbate si problema alaptarii de catre femeile care au avut operatii estetice de marire sani prin implanturi mamare sau interventii de micsorare a sanilor. in cazul femeilor care au optat pentru introducerea de implanturi mamare, alaptarea nu este recomandata.

Articolul următorOrganisme modificate genetic – Partea II