Agenția Națională de Transplant: „Toţi profesioniştii implicaţi au format o echipă care a facut ca drumul de la donatori la primitori să fie parcurs fără probleme”

0
871
Foto: Agentia Nationala de Transplant
„Donarea de organe înseamnă VIAŢĂ!” – reamintesc reprezentanții Agenției Naționale de Transplant care menționează că, de la sfârşitul lunii octombrie şi până în prezent, la Bucureşti şi Iaşi, cinci familii îndurerate au găsit puterea de a oferi altor persoane bucuria vieţii. Cinci vieţi frânte pentru care medicii nu au mai putut face nimic au adus viaţă altor semeni aflaţi în suferinţă.
„Pentru ca astăzi să vorbim de alte vieţi salvate prin transplant a fost nevoie de acceptul unor familii îndurerate, care au luat decizia grea de a fi de acord cu donarea organelor şi ţesuturilor. Astfel, alte vieţi au fost salvate datorită gestului nobil al unor familii cu suflet mare şi profesionalismului echipelor medicale implicate în activitatea de transplant. În spatele fiecărui acord, care va duce la vieţi salvate prin transplant, se află şi efortul personalului medical implicat în activitatea de declarare şi donare, în general personalul secţiei ATI şi coordonatorul de transplant” – transmite instituția.
Astfel, la Spitalul Universitar de Urgenta Elias, s-a realizat joi, 2 noiembrie, o intervenţie de prelevare de organe şi ţesuturi, prin bunăvoinţa familiei unui pacient în vârstă de 44 ani, aflat în moarte cerebrală şi cu mult efort şi profesionalism din partea echipei ATI şi de coordonare a Spitalului Elias. Datorită familiei donatorului, care şi-a găsit puterea de a face gestul altruist pentru donarea de organe, alţi trei oameni necunoscuţi au primit o nouă şansă la viaţă, prin transplanturile de ficat și rinichi şi alţi doi pacienți și-au recăpătat vederea datorită transplanturilor de cornee. Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele chirurgicale de la Institutul Clinic Fundeni pentru ficat şi rinichi şi Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti pentru cornee.
La Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti, familiile îndurerate a altor trei pacienţi, diagnosticaţi în moarte cerebrală la secţia ATI, au găsit puterea de a ajuta alţi oameni, fiind de acord cu donarea de organe şi ţesuturi.
Joi, 26 octombrie, s-a încheiat o nouă intervenţie de prelevare organe şi ţesuturi (cornee), de la un pacient în vârstă de 37 de ani, aflat în moarte cerebrală în urma unui accident rutier. Gestul de mărinimie al familiei, alături de efortul echipelor medicale, a adus speranţa pentru alţi 4 români a căror unică şansă la viaţă era un transplant de cord, ficat sau rinichi, iar alţi 2 pacienți și-au recăpătat vederea datorită transplanturilor de cornee. Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele chirurgicale de la Institutul Clinic Fundeni pentru ficat şi rinichi, Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti pentru cord şi Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti pentru cornee.
Miercuri, 8 noiembrie, s-a realizat o nouă intervenţie de prelevare de organe şi ţesuturi, de la un donator în vârstă de 72 de ani, de la care au fost prelevate ficatul şi corneea. Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele chirurgicale de la Institutul Clinic Fundeni pentru ficat şi Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti pentru cornee.
Luni, 13 noiembrie, s-a realizat o altă intervenţie de prelevare de organe (ficat, rinichi), de la o pacientă în vârstă de 57 de ani, diagnosticată în moarte cerebrală. Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele chirurgicale de la Institutul Clinic Fundeni pentru ficat şi Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasi pentru rinichi.
Miercuri, 15 noiembrie, la Iaşi, familia îndurerată a unui pacient în vârstă de 41 de ani, ajuns în moarte cerebrală la secţia ATI de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași – Pagina Oficială, în urma unui anevrism intracerebral rupt, găsea puterea de a oferi altor familii şansa de a-i avea pe cei dragi alături, fiind de acord cu donarea de organe şi ţesuturi. Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele chirurgicale de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” pentru ficat şi cornee, Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasi pentru rinichi şi de la Spitalul Clinic Colentina pentru ţesuturile osteotendinoase.
Împreună, toţi aceşti profesionişti implicaţi în activitatea de transplant, au format o echipă care a facut ca drumul de la donatori la primitori să fie parcurs fără probleme: Agenţia Naţională de Transplant mulţumeşte tuturor oamenilor care înţeleg că donarea de organe şi ţesuturi este un gest suprem, precum şi echipelor medicale care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă unica şansă la viaţă.
Articolul precedentSANITAS avertizează Guvernul asupra riscului unei „uriașe revolte sociale care va fi greu de aplanat”
Articolul următorSolidaritatea Sanitară remintește guvernanților promisiunile referitoare la salarizarea personalului medical făcute în această vară