Acad. prof. dr. Leon Dănăilă: Metode simple pentru a ne păstra integritatea fizică și mentală

0
14615
Foto: Facebook/ Leon Dănăilă Pagina Oficială
Personalitate emblematică a neurochirurgiei româneşti şi mondiale, membru titular al Academiei Române (din 2004), membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale (din 1993), membru al multor academii din străinătate şi societăţi ştiinţifice, naţionale şi internaţionale, profesor al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, cercetător cu 18 brevete de inventator şi 10 de inovaţii, autor al 62 cărţi şi tratate de neurochirurgie, acad. prof. dr. Leon Dănăilă (n. 1 iulie 1933 , Darabani, Botoșani, România) își invită cititorii la reflecție.
Într-o postare recentă pe contul său de Facebook (n.r. ce se bucură de intersul a mai mult de 195.000 urmăritori, numărul acestora fiind în creștere de la săptămână la săptămână), reputatul neurochirurg subliniază că, deși nu există o „fântână a tinereții” în care să ne putem scufunda trupul pentru a ne recăpăta tinerețea, avem la îndemână anumite „metode simple pe care le putem adopta pe parcursul vieții pentru a ne păstra integritatea fizică și mentală”, pe tot parcursul vieții:
„În fața inevitabilului proces de îmbătrânire, Aristotel a spus cu înțelepciune acum două milenii că <<bătrânețea este o boală naturală>>, anunțând desigur că nimeni nu este nemuritor, iar bătrânețea este înainte de toate un proces fiziologic cât se poate de natural.
Astăzi, în era imunosenescenței, înțelegem că rezistența organismului la boli și infecții scade odată cu trecerea timpului, din cauza declinului sistemului imunitar.
Dincolo de fabule și povești, nu există o fântână a tinereții în care ne putem scufunda trupul pentru a ne recăpăta tinerețea, cum la fel procesul de îmbătrânire nu poate fi oprit, dar cu toate acestea, exista metode simple pe care le putem adopta pe parcursul vieții pentru a ne păstra integritatea fizică și mentală chiar și în cei de pe urmă ani ai vieții noastre.
De pildă, un fapt general acceptat în comunitatea științifică este că efectuarea în mod regulat a exercițiilor fizice se asociază cu o longevitatea mai crescută și cu existența unui risc mai redus de apariție a bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, a sindromului metabolic, a hipertensiunii arteriale sau a bolilor infecțioase.
În lumea modernă, avem puterea să influențăm propria noastră bătrânețe prin alegeri sănătoase și active. Să adoptăm un stil de viață care să îmbrățișeze mișcarea și nutriția echilibrată pentru a ne bucura de fiecare etapă a vieții cu vitalitate și sănătate!” – îndeamnă reputatul academician.
Articolul precedentSCJU Sibiu: Cursuri de resuscitare intraspitalicească pentru cadrele medicale
Articolul următorLucian Mîndruță, noul ambasador onorific al Crucii Roșii