La data de 6 februarie este marcată, la nivel mondial, Ziua Fără Telefon Mobil dar și Ziua Siguranţei pe Internet, potrivit https://www.saferinternetday.org; în unele state, această zi este marcată prin evenimente specifice timp de o săptămână sau pe durata întregii luni.
Salvați Copiii marchează Ziua Siguranţei pe Internet 2024 prin acţiuni menite să combată abuzurile online: „Siguranța copiilor noștri online este o responsabilitate comună. Eforturile noastre sunt esențiale pentru a asigura un mediu online sigur” – transmite Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
Vizionarea de conţinut video şi jocurile sunt principalele activităţi ale copiilor pe internet. Vizionarea de conţinut video are incidenţa maximă la copiii cu vârsta sub 5 ani
Vizionarea de conţinut video şi jocurile sunt principalele activităţi indicate de părinţi, întrebaţi ce face fiul / fiica pe internet, cu menţiune că vizionarea de conţinut video are incidenţa maximă la copiii cu vârsta sub 5 ani, de aproximativ 80% şi scade spre 50% în cazul adolescenţilor. Utilizarea reţelelor de socializare creşte semnificativ odată cu vârsta, cu un accent deosebit pentru Instagram şi Whatsapp, accesate de 86% dintre adolescenţi, urmate de TikTok (70%). Conform datelor din cel mai recent sondaj derulat de Organizaţia Salvaţi Copiii în rândul părinţilor în luna ianuarie 2024, adolescenţii de 16-17 ani petrec o perioadă considerabilă de timp navigând pe internet, cu 34% dintre ei fiind online între 4-6 ore pe zi şi 14% depăşind 6 ore pe zi.
Din datele publicate de Salvați Copiii, reiese faptul că:
– Intervalul de vârstă în care utilizarea reţelelor sociale devine semnificativă este de 5-10 ani, spre exemplu 32% dintre părinţii cu copii de această vârstă afirmă ca fiul / fiica lor utilizează TikTok, 21% Instagram, 19% Facebook şi 17% Snapchat.
– Vizionarea de conţinut video are incidenţa maximă la copiii cu vârsta sub 5 ani, de aproximativ 80% şi scade spre 50% în cazul adolescenţilor.
– 34% dintre adolescenţii de 16 – 17 ani sunt online între 4-6 ore pe zi şi 14% depăşesc 6 ore pe zi;
– Doi din cinci copii spun că au fost jigniţi sau au primit mesaje supărătoare pe internet, în creştere cu aproximativ 3 puncte procentuale, comparativ cu 2021, arată cel mai recent studiu realizat în rândul copiilor.
Un procent semnificativ de părinţi (75%) declară că cea mai mare îngrijorare a lor legată de utilizarea internetului de către copii este expunerea acestora la conţinut nepotrivit pe internet sau de posibilitatea ca aceştia să fie contactaţi online de persoane pe care nu le cunosc în viaţa reală (70%). În plus, 59% dintre părinţi se tem că copiii lor ar putea fi victime ale infracţiunilor pe internet. Aceste cifre arată o conştientizare crescută a riscurilor online şi subliniază nevoia de strategii eficiente pentru protecţia copiilor în mediul digital.
Date din cercetare:
– Vizionarea de conţinut video şi jocurile sunt principale activităţi indicate de părinţi întrebaţi ce face fiul / fiica pe internet. Observăm că vizionarea de conţinut video are incidenţa maximă la copiii cu vârsta sub 5 ani, de aproximativ 80% şi scade spre 50% în cazul adolescenţilor.
– Intervalul de vârstă în care utilizarea reţelelor sociale devine semnificativă este de 5-10 ani, spre exemplu 32% dintre părinţii cu copii de această vârstă afirmă ca fiul / fiica lor utilizează TikTok, 21% Instagram, 19% Facebook şi 17% Snapchat.
– Doar 9% dintre părinţi declară că ştiu faptul că copilul lor s-a confruntat în ultimul an cu o situaţie neplăcută online, procentul fiind mai mare (13%) în cazul părinţilor ai căror copii au vârsta între 13 şi 15 ani şi mai mic (7%) în cazul părinţilor ai căror copii au între 16-17 ani.
– 11% dintre părinţi declară că nu ştiu dacă copiii lor s-au confruntat cu probleme pe internet, în timp ce 80 % dintre ei susţin faptul că copiii lor nu au experimentat probleme în mediul online.
Prin comparaţie cu percepţia părinţilor asupra comportamentului online al copiilor, ancheta derulată în 2023 de Salvaţi Copiii printre copiii cu acces la internet, cu vârsta cuprinsă între 8 şi 17 ani, arată că:
– Doi din cinci copii spun că au fost jigniţi sau au primit mesaje supărătoare pe internet, în creştere cu aproximativ 3 puncte procentuale, comparativ cu 2021;
– Doar 17% dintre copii admit că au trimis altora astfel de mesaje cu conţinut ofensator;
-Ponderea fetelor care afirmă că au fost jignite pe internet este cu 12 puncte procentuale mai mare decât a băieţilor care au avut o astfel de experienţă, iar copiii din mediul rural afirmă într-o măsură mai ridicată că au fost jigniţi /deranjaţi pe internet comparativ cu cei din mediul urban;
– 77 % dintre copii afirmă că petrec cel puţin 3 ore zilnic, pe internet.
Studiile realizate de către Organizaţia Salvaţi Copiii de-a lungul timpului arată că fenomenul de cyberbullying continuă să reprezinte principala ameninţare pentru copii în mediul virtual.
Astfel, doar 3 din 10 victime ale abuzului cibernetic au avut încredere să discute cu cineva despre incident, de obicei un prieten. Pentru că traumele le afectează modul de funcţionare şi randamentul şcolar, este crucial ca părinţii şi profesorii să înţeleagă că într-o astfel de situaţie toţi copiii implicaţi sunt victime, indiferent de rolul pe care îl au (victimă, agresor, martor) şi au nevoie de ajutor din partea adulţilor pentru a gestiona situaţia şi a reduce efectele.
Ghidul „Copilul tău este în siguranţă pe internet?”, o resursă practică creată pentru a-i ajuta să aibă o mai bună înţelegere a pericolelor online
Pentru a marca Ziua Siguranţei pe Internet din acest an, Organizaţia Salvaţi Copiii pune la dispoziţia părinţilor ghidul „Copilul tău este în siguranţă pe internet?”, o resursă practică creată pentru a-i ajuta să aibă o mai bună înţelegere a pericolelor online şi pentru a le oferi suport în sprijinirea copiilor şi adolescenţilor în navigarea lor sigură pe internet. Ghidul, care poate fi descărcat de pe oradenet.ro, poate fi adaptat pentru orice grupă de vârstă şi abordează aspecte precum importanţa implicării în educaţia online a copilului sau identificarea riscurilor principale online, oferind modalităţi de intervenţie şi sprijin. Acesta promovează, totodată, construirea de legături puternice cu copilul atât în mediul offline, cât şi în lumea online. Ghidul răspunde, de asemenea, la întrebări şi curiozităţi comune din partea părinţilor şi îi invită la dezbateri şi schimb de experienţe.
„În lumea digitală de astăzi, siguranţa copiilor noştri pe internet este o responsabilitate comună. Este esenţial ca autorităţile să ne ofere sprijinul necesar, părinţii să fie bine informaţi şi să lucrăm împreună pentru a elimina abuzurile online. Organizaţia Salvaţi Copiii, prin proiectul european dedicat siguranţei online pe care îl implementează din anul 2008, se angajează activ în realizarea periodică de studii şi cercetări pentru a înţelege mai bine provocările digitale ale zilelor noastre. Misiunea noastră este de a oferi sprijin cuprinzător prin resurse informative accesibile tuturor, contribuind astfel la educarea şi conştientizarea publicului larg. De asemenea, punem la dispoziţie o linie de consiliere pentru a aborda problemele întâmpinate pe internet şi o linie de raportare a conţinuturilor ilegale sau dăunătoare, lucrând în strânsă colaborare cu autorităţile competente. Eforturile noastre comune sunt esenţiale pentru a asigura un mediu online sigur pentru copiii noştri. Este esenţial să dezvoltăm în continuare strategii în cadrul politicilor publice care să garanteze respectarea drepturilor copiilor în mediul online”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.
Salvaţi Copiii lansează invitaţia tuturor cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, de a derula, pe parcursul lunii februarie, sesiuni de informare la clase, care să abordeze principalele riscuri cu care copiii se confruntă online, având ca suport didactic materialele puse la dispoziţie de echipa Ora de Net, disponibile gratuit pe platforma www.oradenet.ro.
Ghidul pentru părinţi: AICI.
Mai multe informaţii despre rezultatele studiului: AICI.