EXCLUSIV Prof. dr. Cătălina Poiană, despre semnalele hipotiroidismului

0
841

Rezistență scăzută la frig, astenie fizică, infiltrarea tegumentelor, constipație, depresie sau tulburări de memorie, se numără printre semnalele care pot indica hipotiroidismul, care reprezintă cea mai frecventă patologie tiroidiană, și constă într-o producție insuficientă de hormoni tiroidieni, pentru o bună funcționare a organismului uman, după cum a explicat prof. dr. Cătălina Poiană, șeful Disciplinei Endocrinologie Institutul “C. I. Parhon”, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

La polul opus hipotiroidismului se află hipertiroidismul, care apare atunci când tiroida funcționează mai mult decât trebuie, când se produc mai mulți hormoni tiroidieni, potrivit prof. dr. Cătălina Poiană.

Medicul endocrinolog a explicat că în această situație, simptomatologia este, de asemenea, diferită, în funcție de cauză și în funcție de vârsta la care se manifestă. Astfel, pacientul hipertiroidian este un pacient care scade în greutate în condițiile unui aport alimentar normal și în condițiile în care tranzitul intestinal poate să fie accelerat, asociază palpitații, tremor, nervozitate, labilitate emoțională, insomnii, senzația că, practic, nu mai poate să facă față activităților obișnuite.

“În funcție de momentul în care apare acest deficit al homonilor tiroidieni, simptomatologia este complet diferită. La femeia însărcinată, este nevoie ca funcția tiroidiană să fie adecvată dezvoltării produsului de concepție, cu atât mai mult cu cât în timpul sarcinii, producția de hormoni tiroidieni este crescută, și atunci, de exemplu, dacă nu este suficient iod, nu se produc suficienți hormoni tiroidieni, iar acest hipotiroidism poate să afecteze sarcina și dezvoltarea viitorului copil”, a afirmat prof. dr. Cătălina Poiană.

Astfel, potrivit prof. dr. Cătălina Poiană, tiroida este importantă pentru că ea produce hormonii tiroidieni care influențează fiecare celulă, fiecare țesut, fiecare organ din corpul uman.

“Și acest lucru se întâmplă pentru că hormonii tiroidieni sunt cei care reglează, de fapt, metabolismul corpului, adică rata la care se produce energia necesară și care provine din nutrienți și din oxigen. În acest fel, hormonii tiroidieni sunt cei care reglează rata metabolismului bazal și astfel influențează o serie întreagă de funcții critice ale organismului uman, printre acestea, cele mai importante fiind nivelul de energie și rata cardiacă”, a adăugat prof. dr. Cătălina Poiană.

Hormonii tiroidieni

Prof. dr. Cătălina Poiană a explicat că hormonii tiroidieni au foarte multe efecte în economia organismului, motiv pentru care patologia tiroidiană se poate întâlni la orice vârstă. De asemenea, hormonii tiroidieni intervin în procesul de creștere și dezvoltare alături de o serie întreagă de alți hormoni ai corpului uman, o componentă importantă fiind aceea de dezvoltare a creierului.

“Legat de acest lucru, trebuie precizat faptul că funcția tiroidei este reglată, ca și în cazul altor glande endocrine, de un etaj hipotalamic și un etaj hipofizar, deci axul hipotalamo-hipofizo-tiroidian”, a punctat specialistul endocrinolog.

Tiroida și aportul de iod

Potrivit acestuia, în afara acestei reglări, tiroida este influențată și de aportul de iod, iodul fiind un element absolut necesar sintezei hormonilor tiroidieni, respectiv tiroxina sau tetraiodotironina, care conține patru atomi de iod și triiodotironina, care conține trei atomi de iod și care este, de fapt, hormonul activ la nivel tisular.

“În condițiile în care organismul uman nu poate să producă iod, funcția tiroidei este dependentă de aportul exogen de iod, deci ceea ce aducem din dietă. Acest lucru este foarte important și nu degeaba, Organizația Mondială a Sănătății consideră că deficitul de iod reprezintă cauza cu cea mai mare prevalență, dar usor de prevenit, de suferință cerebrală, pentru că iodul este esențial sintezei hormonilor tiroidieni și dezvoltării funcției cerebrale”, după cum a afirmat prof. dr. Cătălina Poiană.

Aceasta a spus că în momentul în care există un deficit de iod și avem ceea ce se numește o patologie prin deficit de iod, pot să apară retard fizic si mental, gușă endemică, iar în formele ei severe, cretinism endemic, sau poate să fie doar o producție insuficientă de hormoni tiroidieni, deci una din cauzele de hipotiroidism.

“Dincolo de toate aceste lucruri, pentru a asigura o funcție normală tiroidiană, o dezvoltare normală a organismului uman și foarte important, în timpul sarcinii, și la femeia care alăptează, este nevoie de suficient iod și de o producție suficientă de hormoni tiroidieni”, a adăugat prof. dr. Cătălina Poiană.

Prof. dr. Cătălina Poiană a spus că problemele apar și când se produc prea mulți hormoni tiroidieni și când se produc prea puțini hormoni tiroidieni, dar și atunci când au loc tulburări ale transportului hormonilor tiroidieni la nivel tisular sau atunci când la nivelul țesuturilor, structurile specifice de care hormonii trebuie să se lege pentru a-și exercita efectul, respectiv receptorii, nu funcționează adecvat.

Explicațiile prof. dr. Cătălina Poiană au fost oferite în contextul Săptămânii Internaționale a Tiroidei, marcată de 13 ani, își propune să aducă în prim-plan informații privind afecțiunile glandei tiroide și provocările cu care se confruntă persoanele care suferă de aceste afecțiuni.

 

Articolul precedentMaratonul Vaccinării Bucureşti, Ediția a 2-a: 20.278 persoane vaccinate anti-COVID-19
Articolul următorCea mai mare tranșă de vaccin produs de Pfizer/ BioNTech sosesc luni în țară