40 de ani de la eradicarea variolei; OMS lanseaza o campanie de constientizare a importantei imunizarii

0
328

La implinirea a 40 de ani de la eradicara variolei, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a lansat o campanie care se va derula timp de un an. Aceasta are rolul de a prezenta cum a fost eradicata variola, dar si de a constientiza importanta continuarii luptei impotriva poliomielitei si a altor boli. De asemenea, se va pune accent pe accelerarea investitiilor in securitatea globala a sanatatii.

 

Programul de eradicare a variolei, un exemplu in eradicarea altor boli

 

O placa ce marcheaza eradicarea bolii care a afectat milioane de oameni timp de mii de ani a fost dezvelita la sediul OMS din Geneva, in aceeasi sala de sedinte in care, cu patru decenii in urma, cei 19 membri ai Comisiei globale pentru certificarea eradicarii variolei au confirmat ca boala fusese eradicata in intreaga lume.

La ceremonie au participat reprezentantii Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) si OMS . „Astazi, variola este singura boala umana care a fost eradicata – o marturie a ceea ce putem realiza atunci cand toate natiunile lucreaza impreuna. Cand vine vorba de boli ce pot duce la epidemii, avem o responsabilitate comuna si un destin comun. Cu aceasta placa, comemoram eroii din intreaga lume care si-au unit fortele pentru a lupta impotriva variolei si au depus eforturi pentru ca generatiile viitoare sa fie in siguranta”, a declarat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Succesul programului anti-variola a pemis dezvoltarea de instrumente vitale in domeniul supravegherii bolilor, a scos in evidenta beneficiile vaccinarii inelare si importanta promovarii sanatatii in combaterea bolilor precum poliomielita si virusul Ebola.

De asemenea, au putut fi puse bazele unor programe nationale de imunizare mai puternice, care au stat la baza infiintarii asistentei medicale primare in multe tari si au creat astfel un impuls pentru acoperirea medicala universala.

 

Ce este variola?

 

Variola este o boala contagioasa, de natura virotica care a reprezentant una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii, omorand si desfigurand sute de milioane de oameni de-a lungul secolelor. Numai in secolul al XX-lea  au murit de variola intre 300 si 500 de milioane de oameni.

in anul 1967, s-au imbolnavit de variola aproximativ 15 milioane de oameni si au murit doua milioane. in acelasi an, Organizatia Mondiala a Sanatatii a desfasurat o campanie intensa de vaccinare si de informare a opiniei publice cu privire la aceasta boala.

in 1977, variola a fost total eradicata, ultimul caz fiind inregistrat atunci in Somalia. Variola este singura afectiune contagioasa ai carei germeni au fost total eliminati din mediul natural.

 

 

Articolul precedentAbsolventii care au promovat examenul de intrare in rezidentiat pot, incepand de maine, sa isi aleaga posturile
Articolul următorSute de mii de oameni risca sa se imbolnaveasca de gripa in perioada sarbatorilor, atentioneaza specialistii