4 Aprilie – Ziua Academiei Române: Parteneriat științific cu academiile de ramură

0
9195
Foto: Academia Română
 Academia Română, cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al României, a semnat, joi, un acord de parteneriat științific cu cele trei academii de ramură din România: Academia de Științe Medicale, Academia de Științe Tehnice și Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti“; ceremonia a avut loc în Sala de Prezidiu a Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125, în prezența membrilor Biroului Prezidiului.
Documentul a fost semnat de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, de prof.univ.dr. Mircea Beuran, președintele Academiei de Științe Medicale, prof.univ.dr.ing. Valeriu V. Jinescu, reședintele Academiei de Științe Tehnice, și prof.univ.dr. Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Științe Agricole și Silvice.
Parteneriatul vizează crearea unui cadru instituțional de colaborare științifică interdisciplinară în domeniul cercetării teoretice și aplicate, cu scopul extinderii polului de cercetare academică realizată în cadrul celor peste 70 de institute de cercetare ale Academiei Române.
România va beneficia, astfel, de o coagulare a experienței și profesionalismului celor mai reputați specialiști. Documentul prevede atât elaborarea și susținerea unor proiecte de cercetare comune, care vizează rezolvarea unor probleme complexe ale țării, cât și structurarea unor strategii durabile, pe domenii.
Semnarea parteneriatului de colaborare științifică marchează astfel, o dată în plus, ziua aniversară a Academiei Române, celebrată în data de 4 aprilie, și reafirmă poziția Academiei Române ca instituție reper, implicată în viața societății românești și preocupată de viitorul acesteia” – transmit reprezentanții instituției.

4 Aprilie – Ziua Academiei Române

Înfiinţată la 1/13 aprilie 1866, ca ”Societate Literară Română”, şi-a început activitatea în anul următor, sub numele de ”Societatea Academică Română”, iar la 29 martie 1879, prin înalt decret, a fost declarată institut naţional, sub denumirea de Academia Română, potrivit www.acad.ro.
Ziua Academiei Române este celebrată, anual, la data de 4 aprilie. În anul 2000, a fost instituit acest eveniment de prezidiul instituţiei al cărui istoric poate fi consultat AICI.

Instituţia are 14 secţii și trei filiale, la Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara; coordonează 70 de institute și centre de cercetare, care își desfășoară activitatea în domenii fundamentale ale științei și culturii. Rezultatele performante ale acestor institute se datorează celor peste 2.000 de cercetători atestați, specialiști în cercetare fundamentală sau aplicată. Academia Română promovează cercetarea fundamentală, fără a exclude cercetarea aplicativă.

Membrii Academiei Române: scopul principal al Academiei Române este selectarea și promovarea în rândurile sale a celor mai importanți oameni de știință, literați, artiști, din toate domeniile spiritualității. În acest scop este elaborat un regulament de alegere a membrilor Academiei Române, care prevede criteriile și etapele de selecție și validare a unei candidaturii. De la începuturi şi până în prezent, Academia Română a reunit peste 1.700 de membri – fondatori, titulari, corespondenți și de onoare, din ţară şi din străinătate, aleși în timpul vieții sau post-mortem.

Titlul de academician este purtat numai de către membrii titulari, se precizează pe site-ul instituției.

Articolul precedentSalvați Copiii România au dotat cu un ecograf performant maternitatea Spitalului Municipal Oltenița
Articolul următorINSP: Scade numărul infecţiilor respiratorii