TB: Copiii pe care o ”pandemie” mai puțin mediatizată îi ține departe de familie de Paște

0
8383

24 de copii care suferă de tuberculoză vor petrece Paștele în spital, la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, alături de cadrele medicale. Cei mai mulți dintre ei provin din familii sărace, care nu pot să îi țină acasă, chiar dacă starea medicală le-ar permite acest lucru unora dintre ei.

Sunt copii de care nu trebuie să uităm în această perioadă, în care în România, ca în aproape întreaga lume de altfel, se vorbește de COVID-19 mai mult decât de orice altceva. Sunt copii pe care un alt patogen, nu SARS-CoV-2, îi oprește să îl aștepte pe Iepurași și să își petreacă Învierea Domnului acasă, alături de familie. Un patogen aflat tot la originea unei ”pandemii”, chiar dacă una nedeclarată oficial, potrivit TB Alliance. Un patogen care ucide o persoană la fiecare 21 de secunde (OMS – în 2018 s-au înregistrat 1,5 milioane de decese).

”În prezent, în Institutul Marius Nasta sunt internați 24 de copii cu tuberculoză, mulți dintre ei cu vârste mici, copii care sunt cu tratament. Avem personal medical dedicat care îi îngrijește, pentru că nu trebuie uitat că, din păcate, România este în continuare pe primul loc în UE la numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză”, a declarat asist. univ. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

Copiii sunt internați în Institutul Marius Nasta, locația ”Lacul Bucura”, departe de locul unde sunt internați pacienți infectați sau cu suspiciune de infectare cu SARS-CoV-2.

Anual, circa un milion de copii se îmbolnăvesc de tuberculoză la nivel mondial. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) numărul îmbolnăvirilor la copii a ajuns în 2018 la 1,1 milioane, iar 205.000 de copii și-au pierdut viața din cauza acestei boli.

România înregistrează anual circa 600 de cazuri de copii bolnavi de tuberculoză, majoritatea provenind din familii cu statut socio-economic scăzut. Tuberculoza se transmite pe cale aeriană de la adult la copil. Copiii nu transmit boala, dar sunt victime ale infecției tuberculoase.

Formele de tuberculoză ale copilului sunt variate, de la forme asimptomatice la forme foarte severe, chiar mortale (meningo-encefalita tuberculoasă, bronhopneumonia cazeoasă, tuberculoza militară). Depistarea și tratamentul rapid al adulților scade riscul de infecție și boala la copil.

Deși COVID-19 este prioritatea zero în sănătate la nivel mondial, nu trebuie să uitam că România are și copii cu tuberculoză.

Articolul precedentUn medic militar numit la conducerea DSP Argeș
Articolul următorNoul coronavirus: Locuitorii Sofiei nu mai au voie să iasă din oraș