21 Martie – Ziua Mondială a sindromului Down. Tema din 2024 vizează oprirea stereotipurilor care afectează viața persoanelor cu această afecțiune

0
364
Anual, în preajma zilei de 21 martie, sunt organizate diferite manifestări dedicate Zilei mondiale a sindromului Down (World Down Syndrome Day), pentru conştientizarea problemelor cu care se confruntă cei care suferă de sindromul Langdon-Down.
Data amintită nu a fost aleasă întâmplător: 21 martie, a treia lună a anului sunt o aluzie la unica triplare a celui de al 21-lea cromozom, cel care provoacă sindromul Down. Tema evenimentelor din acest an transmite un apel la oprirea stereotipurilor – barierele cel mai greu de depăşit pentru a ajuta la includerea socială a acestor semeni. Astfel, de la instituții de învățământ, organizații medicale sau sportive, ziua de joi este dedicată susținerii persoanelor cu sindrom Down şi dizabilităţi intelectuale, pe care stereotipurile îi împiedică să fie trataţi echitabil și civilizat, fiind subestimaţi, excluşi sau abuzaţi.

Incidenţa sindromului Down, 1 din 1.100 de nou-născuţi vii la nivel mondial

În fiecare an, între 3.000 şi 5.000 de copii se nasc cu această tulburare cromozomială, menționează statisticile Națiunilor Unite. Potrivit mottoului World Down Syndrom Day, „oamenii sunt cu toții diferiți. Fiecare persoană cu sindrom Down este diferită. Fiecare persoană cu o dizabilitate este diferită. Nu ne comportăm cu toții în același mod și nu ne plac aceleași lucruri. Fiecare dintre noi are propria identitate, propriile interese, simpatii și antipatii, daruri și talente, la fel ca toată lumea. A avea sindromul Down sau o dizabilitate intelectuală este doar o parte din ceea ce suntem!”, se menţionează pe site-ul online dedicat Zilei mondiale a sindromului Down, promovând tema „Să punem capăt stereotipurilor”.
„Persoanele cu Sindrom Down au aceleași nevoi afective ca noi toți ceilalți oameni, au dorințe și visuri ca toată lumea. Genele păstrează codul responsabil pentru trăsăturile noastre în grupuri numite cromozomi. Văzuți la microscop, cromozomii arată ca niște șosete! Persoanele cu Sindrom Down au o <<șosetă>> în plus la al 21-lea cromozom (3 în loc de 2). De aici și sărbătorirea zilei de 21 Martie, Ziua Internațională a Sindromului Down. În semn de incluziune pentru persoanele cu Sindrom Down, azi se poartă șosete desperecheate. #FiiSocksy. Alăturați-vă și voi campaniei de conștientizare a Sindromului Down, purtați sosete desperecheate, postați în social media și donați pentru susținerea campionilor de la Special Olympics” – transmit reprezentanții Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

În ţara noastră, cu acest prilej, au loc în mai multe oraşe diverse manifestări organizate, printre care şi ”Gala Down” din Bucureşti (Palatului Parlamentului), organizată de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, împreună cu Federaţia Sindrom Down din România, sub patronajul Senatului României.

Organizaţia Internaţională a Persoanelor cu Sindromul Down („Down Syndrome International” – DSI) a decis, în 2006, marcarea oficială a zilei dedicate Sindromului Langdon – Down („World Down Syndrome Day” / „Journée Mondiale de la Trisomie 21”) la data de 21 martie; la 19 decembrie 2011, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a declarat data amintită drept Zi mondială a sindromul Down şi a invitat toate statele membre, organizaţiile Naţiunilor Unite şi alte organizaţii internaţionale, precum şi societatea civilă, inclusiv organizaţiile non-guvernamentale şi din sectorul privat, să marcheze această zi într-un mod adecvat, în scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la această afecţiune, potrivit site-ului worlddownsyndromeday.org. Astfel, la prima ediţie dedicată marcării acestei zile în anul 2012, ONU a organizat conferinţa cu tema „Construindu-ne viitorul”, la sediul Naţiunilor Unite din New York. Agenda 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă arată că „nimeni nu va fi lăsat în urmă„.

Sindromul care dă numele afecțiunii poartă numele medicului englez John Langdon Haydon Down, primul care, în 1866, a reușit să îl descrie cu un secol înainte de descoperirea cromozomului suplimentar 21.

Articolul precedentPremieră la spitalele din Sibiu: Brățări cu cod, telemedicină, aplicație mobilă pentru programări
Articolul următorINSP: Crește numărul infecțiilor respiratorii